2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az Európai Néppárt elnökévé választották Manfred Webert

A politikus szerint a pártnak újra vezető szerepet kell vállalnia Európa jövőjében: például eltörölné a tagállami vétót.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a várakozásoknak megfelelően Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt (EPP) új elnökének a magát jobbközép politikai erőként meghatározó, de egyre inkább balra tolódó európai pártcsalád kedden kezdődő kongresszusán. Hozzátették: a bajor politikusnak nem akadt egyetlen kihívója sem, érdekes ugyanakkor, hogy ennek ellenére is csak a voksok 89 százalékát tudta megszerezni.

Frakcióvezető és elnök 

A lap azt írja, hogy Weber nem csupán az elnöki széket tudhatja immár magáénak, ezzel párhuzamosan ugyanis megtartja a pártcsalád frakcióvezetői pozícióját is, amire eddig még nem volt precedens. A politikusra márpedig komoly feladat vár: tavaly ősszel a pártcsalád legerősebb tagjának számító német Kereszténydemokrata Unió (CDU), illetve a Webert is sorai között tudó testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) súlyos választási vereséget szenvedett, tovább csökkentve az EPP befolyását az uniós politikában. Ahogy a Politico fogalmazott:

az EU öt legnagyobb gazdasága – Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia – közül jelenleg egyiknek sincs néppárti vezetője.

Ahogy írják, egyesek szerint a vérfrissülésre szomjazó pártcsaládban annak is rossz üzenete van, hogy Weber az elnöki szék mellett a frakcióvezetői pozícióhoz is ragaszkodott, a bajor politikus ugyanis azt a benyomást kelti, hogy saját érdekeit igyekszik ráerőltetni a pártcsaládra is. A kinyilatkoztatott cél ugyanakkor éppen ennek az ellenkezője, teszik hozzá: a rotterdami kongresszuson a párt újdonsült elnökeként Weber – egyebek mellett – a párt újjáélesztését ígérte a jelenlévőknek.

A tagállami vétójog eltörlése?

Megválasztását követő beszédében hangsúlyozta: a pártnak újra vezető szerepet kell vállalnia Európa jövőjében. A BR24 című német rádiónak nem sokkal megválasztásának hivatalos bejelentése előtt a tagállamok vétójogának eltörléséről, uniós hadsereg létrehozásáról és az eddiginél cselekvőképesebb unióról beszélt. A rotterdami kongresszuson egyébként Ursula von der Leyen bizottsági elnök, Kiriákosz Micotákisz görög, Andrej Plenkovic horvát kormányfő és

Klaus Johannis román kormányfő mellett részt vett Julija Timosenko korábbi ukrán miniszterelnök és Petro Porosenko volt ukrán elnök is.

Porosenko a felszólalásában megragadta az alkalmat, és meg is hívta Ukrajnába Manfred Webert a néppárt új elnökeként.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató