2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

„Mindannyian bele fogunk roppanni, megőrültetek???” – kritizálta az orosz olajembargót a volt görög védelmi miniszter

Panosz Kammenosz volt görög védelmi miniszter bírálta az Európai Unió azon döntését, amely korlátozza az oroszországi olajimportot.

 

"Az EU azon döntése, hogy embargót ír ki az orosz olajra, ahelyett, hogy kárt tenne Oroszországnak, mindannyiunkat meg fog törni öt eurós [körülbelül 2000 forintos] literenkénti áron [benzinért]. Megőrültél?"

- kérdezte Kammenosz a Twitteren, aki 2015-től - 2019-ig volt védelmi miniszter a szélsőbalos Alekszisz Ciprasz kormányában, jelenleg a görög parlament tagja.



Mint ismert, az EU vezetői a brüsszeli csúcson megállapodtak a hatodik oroszellenes szankciócsomagról, amely többek között az orosz olajimportra vonatkozó embargó fokozatos bevezetését is tartalmazza.

A korlátozás a 27 tagú blokkba irányuló orosz olajimport több mint kétharmadára vonatkozik. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az év végére a blokk "valójában 90%-kal csökkenti az orosz olajimportot".

A döntéssel az EU teljesen megtiltja az üzemanyag tengeri behozatalát, csak az Oroszországot Közép-Európával összekötő Druzsba olajvezetéket tartja üzemben.

Május 24-én Ursula von der Leyen felfedte, hogy Európa továbbra is az orosz üzemanyagtól függ. "Az Európai Unió (EU) nem írhat elő teljes és azonnali tilalmat az orosz energiaellátásra" - mondta akkor.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató