2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Magyarország mégis vétózza az uniós szankciókat

HUN/ENG

Sajtóértesülések szerint Magyarország megvétózta az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot, amelynek az olajembargó is a része, de nem az olaj miatt, hanem mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott van Kirill pátriárka is – írja a Hvg.hu.

A szankciócsomagról hétfő éjjel állapodtak meg a tagállamok vezetői, méghozzá hosszas huzavona után, éppen azért, mert a magyar kormány vétóval fenyegetett. Akkor az oroszo olaj importjának tilalma volt ennek az oka, és végül azért is születhetett meg a döntés a csomag elfogadásáról, mert belekerült a Magyarország által kért kitétel arról, hogy a csővezetéken érkező olaj kivételt jelentsen, így többek között Magyarország is folytathassa az orosz olaj vásárlását.

A Hvg.hu szerint szerdán kellett volna véglegesíteni a csomag részleteit, de több, egymástól független sajtóértesülés szerint a hétfői megállapodás ellenére Magyarország mégis vétót jelzett Kirill pártiárka személye miatt: a magyar fél jelezte, hogy szeretné levetetni a listáról.

 

Orbán Viktor miniszterelnök már a május 6-i rádióinterjújában is jelezte, hogy nem akarják elfogadni Kirill szankcionálását. Azt mondta, hogy két dolgot nem hagynak, az egyik a Magyarországot is érintő gáz- és olajembargó. „Van még egy másik is, amiben, úgy érzem, hogy Magyarországnak, ha kell, akkor a nyílt vitáig el kell mennie. Ez pedig ennek a hatodik szankciós csomagnak az az eleme, amely az ortodoxok, az orosz ortodoxok vezetőjét, Kirill patriarchát is a szankciós listára akarja tenni. Most kaptam is egy levelet a magyarországi ortodoxok gyülekezetétől és közösségétől, amely megkér arra, hogy ez ellen mindent tegyek meg. Úgyhogy most van a nagy ügy, ez az olaj, de van egy elvi szempontból talán még fontosabb, de gazdasági jelentőségét tekintve azért más dimenziójú ügy, ez Kirill patriarchának az ügye” – mondta.

„Azt mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek föl szankciós listára, ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, és ez szent és sérthetetlen.”

Orbán aztán május 12-én a Karmelitában fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát, aki egyike volt azoknak az egyházi vezetőknek, akik levélben fordultak hozzá, akadályozza meg Kirill szankcionálását. Orbán neki is azt mondta, hogy „Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat vegyenek fel szankciós listára”, mert ez vallásszabadsági kérdés.

 


According to press reports, Hungary has vetoed the sixth package of EU sanctions against Russia, which includes the oil embargo, not because of the oil, but because Patriarch Kirill is among the persons affected by the asset freeze and travel ban - Hvg.hu reports.

The package of sanctions was agreed by the leaders of the member states on Monday night, after a long hesitation, precisely because the Hungarian government threatened to veto the package. The reason for this was the ban on imports of Russian oil, and the decision to adopt the package was finally taken because Hungary had asked for an exception for oil coming through pipelines, so that Hungary, among others, could continue to buy Russian oil.

According to Hvg.hu, the details of the package should have been finalized on Wednesday, but according to several independent press reports, despite the agreement on Monday, Hungary vetoed the package because of the person of the Hungarian party leader Kirill.

Prime Minister Viktor Orbán had already indicated in his radio interview on 6 May that he did not want to accept the sanctioning of Kirill. He said that two things would not be allowed, one of which was the gas and oil embargoes affecting Hungary. "There is also another one where I feel Hungary should go as far as an open debate if it has to. And that is the element of this sixth package of sanctions which wants to put the Orthodox, the leader of the Russian Orthodox, Patriarch Kirill, on the sanctions list. I have just received a letter from the Orthodox congregation and community in Hungary asking me to do everything I can to counter this. So now we have the big issue, this oil, but there is another issue, perhaps even more important in principle, but of a different dimension in economic terms, and that is the issue of Patriarch Kirill," he said.

 

"We will not support putting church leaders on a sanctions list, it affects the issue of religious freedom of communities in Hungary, and that is sacred and inviolable."

 

Orbán then received Syrian Orthodox Patriarch Ignatius Ephrem II, one of the church leaders who wrote to him on 12 May at the Carmelite church, asking him to prevent Kirill's sanctioning. Orban also told him that "Hungary will not support the inclusion of church dignitaries on the sanctions list" because it is a matter of religious freedom.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató