2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

ATV: 1,7 millióba kerül egy hét nyaralás a Balatonon - 2 gyerekkel

Akár 15 százalékkal is emelkedhetnek a repülőjegy árak a mediterrán térségbe, de ha bevezetik a különadót, még többe kerül majd az utazás. A külföldi szállások is drágultak, a forint gyengülése miatt pedig tovább nő a vakáció ára a magyaroknak. Belföldön is sokba kerül a pihenés: a legnépszerűbb szálláskereső oldal legdrágább ajánlata július végére egy 2 gyermekes családnak egyhetes nyaralásra Siófokra 1 millió 700 ezer forint. Az ATV Híradójának riportja.

Sok magyar választja úti célul a forró nyári napokon Horvátországot. A különleges atmoszférájú történelmi város, Athén pedig imázs videóval csábítja idén nyárra a turistákat. A szakértő szerint a pandémiás évek után, aki teheti, útnak indul, ám az árak tavaly óta magasabbak lettek.

„Ha összességben nézzük, akkor a mostani szezonban akárhova utazunk, nagyobb, magasabb árakkal fogunk találkozni, mint a korábbi szezonban” – hangzott el Kis Róbert Richárd turisztikai szakújságírótól.

Csiszár Ágnes utazási tanácsadó szerint a magyar utazóközösségnek problémát jelent, hogy „nagyon magas a forint-euró árfolyam, emiatt kerülnek forintba átszámolva többe az utak jelenleg.”

A repülős utak akár 15 százalékkal is emelkedtek tavalyhoz képest a mediterrán térségbe, és ha a kormány által tervezett különadót valóban bevezetik, akkor a WizzAirnél további drágulás várható.

„Az árak is kedvezőbbek, ha nem az utolsó pillanatra hagyjuk a foglalást. Lehet még találni, igen, így bíztatjuk az utasokat, hogy tegyék meg, de minél hamarabb, mert a legutolsó pillanatban tényleg drágább jegyárakkal fognak találkozni” –  magyarázta a társaság szóvivője, Trubek Zsuzsa.

A Balatonnál átlagosan 8-10 százalékkal drágulnak a szállások, de ez nagyban függ attól, hogy milyen kategóriáról van szó.

„Természetesen, akik január-februárban lefoglalták már – volt egy 40 százalékos előfoglalás – azok még a tavalyi áron jönnek, és ahogy közeledünk a főszezonhoz, emeltünk egy picit” – mondta el Lengyeltótiné Lajos Beáta, szállodatulajdonos.

Megnéztük, mennyibe kerül egy kétgyermekes családnak egy egyhetes pihenés, július végén. A legnépszerűbb szálláskereső oldalon olaszországi, görögországi, horvátországi és magyar árakat vetettük össze.

A legolcsóbban Athénban találtunk szállást: 75 ezer forintért 6 éjszakára, de 2 millió forintért is volt egy hétre görög szállás a portálon. Az olaszországi Bibionéban 140.000 forintól1 millió forintig lehet egy hétre foglalni mindenféle ellátás nélkül, hasonlóak a horvát szállásárak is. Siófokon pedig 1 hétre 190 ezer forinttól 1 millió 700 ezer forintig találtunk szállást július utolsó hetére.

ATV az útiköltséget is összehasonlította. A külföldi úticélok között autóval Horvátországba a legolcsóbb eljutni: Fiuméig autópályadíjakkal 66 ezer forintból jön ki az út, míg a legdrágább repülőjegyet a görög fővárosba találtuk. Rossz hír a külföldi utat tervezőknek, hogy a héten ismét több mint 395 forintba kerül 1 euró, ami még tovább drágítja a külföldi utakat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató