2022. június 26. - János, Pál
EUR : 400.8
USD : 380.12
Időjárás ikon27°19°

Elon Musk: Tömeges leépítés lesz a Teslánál

A Tesla vezérigazgatója az elmúlt hetekben többször felhívta a figyelmet a recesszió veszélyére.
Nagyon rossz előérzetei vannak a gazdasággal kapcsolatban Elon Musknak, a Tesla vezérigazgatójának, ezért a cégnek le kell építenie a munkahelyek tíz százalékát – írta a Reuters hírügynökség a vállalat belsős levelezésére hivatkozva.

Musk csütörtökön e-mailen írt a cég vezetőinek arról, hogy világszerte szüneteltetni kell a munkaerő-felvételt. Ezt megelőzően két nappal a milliárdos azt mondta a Tesla munkatársainak, hogy véget ért a távmunka, térjenek vissza az irodába, vagy "mímeljék máshol a munkát".

Musk az elmúlt hetekben többször felhívta a figyelmet a recesszió veszélyére – mutatott rá a Reuters. Hozzáteszik, a milliárdos egy május közepén tartott konferencián azt mondta: szerinte a recesszió már megérkezett, és a helyzet csak rosszabb lesz: a következő 1-1,5 év "kemény menet lesz".

Május végén egy Twitter-felhasználó kérdésére a befektető megerősítette, hogy recesszió közeleg, amit egyúttal pozitívan is értékelt: "Túl régóta ömlött pénzeső a bolondokra. Itt az ideje, hogy néhányan csődbe menjenek" – adott hangot véleményének.

A hírügynökség megjegyezte: az elektromos járművek iránti kereslet továbbra is erős, és a hagyományos mutatók egyelőre nem jeleznek visszaesést. Ugyanakkor a Tesla azzal küzd, hogy újraindítsa a termelést sanghaji gyárában a koronavírus-járvány miatti lezárásokat követően. A leállás jelentős költségeket rótt a vállalatra.

Az Egyesült Államokban negyvenéves csúcson az infláció, így jelentősen nőttek az amerikai állampolgárok megélhetési költségei. Eközben a központi bank szerepét betöltő Federal Reserve-nek úgy kellene visszafognia a keresletet, hogy fékezze az inflációt, ugyanakkor ne vezessen recesszióhoz.

Mostanában számos elemző csökkentette a Tesla papírjainak várható árát a kínai lezárások miatti termelési és szállítási nehézségekre hivatkozva. A vállalat adatai szerint a kínai szállítmányok a Tesla globális forgalmának valamivel több mint egyharmadát tették ki.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató