2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Politico-elemzés: Ha az EU inkább szembeszállna Orbánnal, lehet, hogy elkésett

„Egyenes, megmondja, mire készül” – jellemezte Orbánt egy uniós bennfentes a brüsszeli lapnak.

Paul Taylor, a Politico szerkesztője, azt tapasztalta, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel sugárzott az örömtől, amikor hétfő éjjel sikerült egyezségre jutni az olajembargó ügyében, így a hátsó szobában kötött deal révén ezúttal sem tört meg az EU egysége – számol be a hvg.hu az amerikai hírportál európai változatában megjelent elemzésről, melyben Taylor azt is hozzáteszi: a magyar miniszterelnök gazdasági előnyöket is zsebelt be a helyzet folytán, otthon pedig propagandaelőnyöket kovácsolt az ügyből.

Az áprilisi választás után az unió illetékesei elkönyvelték, hogy akkor jó pár évig megint csak vele kell egyezkedni.

Közben azonban befagyasztották a koronaalapot és megindították a jogállami mechanizmust. De hiába gyakorolnak nyomást Orbán Viktorra, nemigen bíznak abban, hogy ily módon enyhíteni lehet a dupla nelsont, amibe a miniszterelnök fogta az állami intézményeket és a sajtót. A válasza az volt, hogy a rendkívüli felhatalmazással élve különadókat vezetett be, főleg a multikra, mert be akarja tömni a költségvetésen tátongó lyukat – olvasható az elemzésben.

Taylor cikkéből az is kiderül:

az európai belső alkuk egyik alapos ismerője úgy jellemezte Orbánt, hogy „cinikus pragmatikus”,

aki ideológiába csomagolja a magyar reálpolitikai érdekeket, de nyélbe lehet vele ütni üzletet. „Egyenes, megmondja, mire készül. És mivel egyedül gyakorolja a hatalmat, tudod, hogy meg is csinálja” – ez egy vélemény Orbánról az EU-ban.

Összehasonlítva a lengyeleket és a magyarokat, az informátor azt mondja, Orbánnak kemény de kiszámítható taktikája van, míg Jaroslav Kaczynski és Mateusz Morawiecki esetében egyáltalán nem lehet tudni előre, mit hoznak a tárgyalások, pedig az ország szakmányban ássa alá az igazságszolgáltatás függetlenségét. Egy európai diplomata úgy foglalta össze tapasztalatait, hogy

megkönnyebbülés Orbánnal egyeztetni, ha előtte a lengyelekkel próbáltál zöld ágra vergődni. 

A cikk szerint egyébként megfeneklett az a kísérlet, amely egy szuverenista  jobboldali szövetség létrehozására irányult.

„Minél több egyezséget köt a szervezet Orbánnal, annál több kellemetlen meglepetés éri. Nem lehet, hogy ezúttal egy kissé energikusabban kellene visszavágnia?” – zárul végül Paul Taylor cikke.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató