2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij üzent az USA-nak, hogy a legújabb technológiával építse újra Ukrajnát

Az ukrán elnök az újjáépítéshez kérte az USA településeinek hozzájárulását.

Szakítsák meg testvérvárosi kötelékeiket az orosz városokkal – kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai polgármesterektől a CNN beszámolója szerint. Egyben arra invitálta őket, hogy vegyenek részt „korunk legnagyobb gazdasági projektjében”, azaz segítsenek Ukrajna háború utáni újjáépítésében. 

„Több tucat amerikai város tart fenn úgynevezett testvéri kapcsolatokat orosz településekkel” – mutatott rá Zelenszkij Chicago és Moszkva partnerségével példálózva. „De mit adtak önöknek ezek a kapcsolatok? Valószínűleg semmit. Oroszországnak azonban esélyt adnak arra, hogy még a háború megindítása után sincs elszigetelve a világtól” – fogalmazott a politikus az amerikai polgármesterek rendes éves találkozóján. „Ne hagyják, hogy azok, akik gyilkosokká váltak, az önök fivéreinek és nővéreinek nevezhessék magukat” – tette hozzá. 

Az elnök szerint a háború február végi kezdete óta 3620 település nézett szembe az orosz megszállással, és azzal, hogy Putyin hadserege csaknem 2500 rakétával célozta meg őket. Ezért Zelenszkij arra kérte hallgatóságát, hogy a testvérvárosi kapcsolatok fenntartása helyett vegyenek részt a harcok utáni helyreállításban. 

„Arra hívom fel önöket – városaikat, cégeiket, szakembereiket –, hogy vállaljanak részt ebből a projektből. Ezzel a szabadság védelmezését választanák a zsarnokság helyett. Patronáljanak egy várost, régiót vagy iparágat, amelyet tönkretettek az orosz csapások. És építsék újra a legújabb technológia felhasználásával. Ez lehet korunk legnagyobb gazdasági vállalkozása, ami megerősítheti Ukrajnát és minden országot, vállalkozást, amely részt vesz benne” – közölte Volodimir Zelenszkij.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató