2022. június 27. - László
EUR : 400.8
USD : 380.12
Időjárás ikon33°19°

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Magyarországot

Az Emberi Jogok Európai Bírósága embertelen és megalázó bánásmód miatt ítélte el Magyarországot egy iraki menekültcsalád ügyében, amely négy hónapot töltött egy konténerben a Szerbia és Magyarország közötti tranzitzónában. A család menekülni kényszerült Irakból, miután a kurd származású férfit megkínozták,- állítja az Index.

A szóban forgó iraki menekültcsalád a Szerbia és Magyarország közötti tranzitzónában kényszerült mintegy négy hónapot tölteni még 2017-ben – derült ki az Emberi Jogok Európai Bírósága dokumentumaiból, amelyeket az ítéletről oldalukra feltöltöttek.

A menekültcsalád eredetileg azért hagyta el Irakot, mert a kurd származású családfőt megkínozták a helyi biztonsági szolgálat emberei. Több országon is átutaztak, mire 2017. április 3-án a Tompában található tranzitzónába értek, ahol a menedékkérelmüket is benyújtották.

A menekültcsaládnak egy élethez alkalmatlan konténerben kellett várnia a tranzitzónában, amíg kérelmét elbírálták. Rendőr kíséretében hagyhatták el a tranzitzónát fontos találkozók miatt, mint például orvosi látogatás.

A VÁRAKOZÁS ALATT A FELESÉG VESZÉLYEZTETETT TERHES VOLT, EZÉRT A NŐT KIENGEDTÉK A MAGYAR HATÓSÁGOK, HOGY ELMEHESSEN A KÓRHÁZBA VIZSGÁLATOKRA,

azonban eközben az édesapa végig bilincsben volt.

Veszélyeztetett terhesen éhségsztrájkolt

Ráadásul a menedékkérelmi eljárás az első három hónapban nem haladt sehova, állítólag a hatóságok tétlenkedtek az ügyben. A terhes feleség ezért napokig éhségsztrájkolt, hogy tiltakozzon a helyzet miatt a hatóságok és emberi jogi szervezetek felé.

A család végül embertelen és megalázó bánásmód, szabadsághoz és biztonsághoz való jog megsértése, valamint a lehető leggyorsabb hatósági elbírálás elvének megsértése miatt fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A STRASBOURGI BÍRÓSÁG MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY A MAGYAR HATÓSÁGOK VALÓBAN EMBERTELEN BÁNÁSMÓDBAN RÉSZESÍTETTÉK AZ IRAKI CSALÁDOT,

valamint megállapították azt is, hogy az édesapa bilincsben tartása is törvénytelen volt.

A Magyar Helsinki Bizottság nevű emberi jogi szervezet szerint a család súlyos traumákat szenvedett el a tranzitzónában, és a magyar állam nem segítette integrációjukat. Szabadon engedésük óta új otthonra leltek Németországban.

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató