2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Ellenséges tevékenységnek tekinti Oroszország, hogy egyes országok lezárták a légterüket Lavrov előtt

Szergej Lavrovnak le kellett mondania a Szerbiába tervezett látogatását, miután Szerbia több szomszédja is lezárta a légterét a külügyminiszter repülője előtt. Az orosz külügy a nyugati országokat okolja emiatt, a nyilatkozatuk szerint ezzel a lépéssel újabb kommunikációs csatornát zártak be.

Szergej Lavrov hétfőn találkozott volna Aleksandar Vučićcsal, viszont mivel Észak-Macedónia és Montenegró is lezárták a légterüket, az EU-s légtér meg már régóta le van zárva az orosz gépek előtt, így esélye sem volt odajutni a találkozóra.

A diplomatáink még nem tudnak teleportálni

– közölte egy orosz külügyi forrás az Interfax hírügynökség szerint.

Erre reagálva hétfőn a Kreml azt közölte, hogy ellenséges tevékenységként tekint a példátlan eseményre. „Még nem kaptunk magyarázatot a döntésre” – mondta Lavrov. Hozzátette, hogy szerb kollégáját meghívták Moszkvába, és „reméli, hogy nem akadályozzák meg az útját”.

Közben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy az ilyen akciók problémákat okozhatnak a magas szintű diplomáciai találkozók menetrendjében. Ugyanakkor nem akadályozzák meg Moszkvát abban, hogy baráti országokkal tartsa a kapcsolatot – mondta a háborús helyzetben is erősen oroszbarát állásponton maradó Szerbiára utalva.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató