2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Meg is van a kiskapu: pofonegyszerű kijátszani az orosz olajembargót Európában

Egyre több ország válik le az orosz olajról a háború miatt elrendelt szankciók miatt, ami egyrészt kellemetlen helyzetbe hozza az orosz államkasszát (elvégre ez az egész célja), másrészt a vásárlóként érintett országokat és cégeket is, amelyek kénytelenek új, esetenként jóval drágább beszerzési forrás után nézni. Természetes jelenség, hogy ilyenkor megjelennek a rendszer kiskapuit kereső ügyeskedők, a brit Sunday Times oknyomozása egy ilyen trükköt mutat be.

A megoldás az olaj orosz eredetének eltakarásán alapul, a cikkben bemutatott görög teherhajózási-szállítmányozási vállalatok vagy orosz kikötőkbe bedokkolva, vagy orosz tankerhajókról átpakolva a rakományt, majd azt semleges, a szankciók által nem érintett szereplőként továbbadva játsszák ki az embargót. A Sunday Times nyomozása szerint egyes görög kikötőkben emiatt nőtt meg az áruforgalom akár 20%-kal is az elmúlt hónapban.

A cikk több példát is hoz ilyen, olykor teljesen leplezetlen akciókról. Végigkövették például, ahogy a Vladimir Monomakh nevű orosz tanker felveszi az olajat Kavkaz kikötőjében, majd találkozik a görög tulajdonban levő, de máltai zászló alatt hajózó 25 000 tonnás Minerva Emily teherszállítóval, átszivattyúzzák az olajat, így az az orosz eredetétől papíron megszabadulva kerülhet kereskedelmi forgalomba Európában. A lap szerint csak a George Economou görög milliárdos érdekeltségébe tartozó hajók 1,9 millió tonna olajat hoztak ki orosz kikötőkből áprilisban. Hogy mennyit kereshetnek az így ügyeskedő cégek, nem tudni, a Sunday Times is csak annyit kockáztat meg, hogy erősen nyereséges lehet az orosz olajjal való trükközés.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató