2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Migránskaraván indult Mexikó déli részéről az Egyesült Államok irányába

Becslések szerint négy-ötezer embert számlál az idei év eddig legnagyobb migránskaravánja.

Újabb migránskaraván indult hétfőn Dél-Mexikóból az Egyesült Államok felé, a főként közép-amerikai, haiti és venezuelai bevándorlókból álló több ezres tömeg képviselői szerint ezzel akarják felhívni a figyelmet ügyükre a menetet az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) Los Angelesbe tervezett e heti csúcstalálkozójához időzítve.

Becslések szerint négy-ötezer embert számlál az idei év eddig legnagyobb migránskaravánja. A korábbi menetoszlopokat a mexikói hatóságok erőszakkal, valamint kedvezményekkel oszlatták fel.

A migránsok már hónapok óta sérelmezik a mexikói hatóságok stratégiáját, mivel azok az ország déli részén tartva őket ellehetetlenítették az életüket. Számosan jelentős adósságokat halmoztak fel útjuk finanszírozására, ugyanakkor Mexikó déli részén kevés a munkalehetőség. Ezzel párhuzamosan a mexikói bevándorlási hatóság túlterhelt az egyre növekvő számú kérvény miatt.

Andrés Manuel López Obrador elnök a nap folyamán közölte, hogy nem vesz részt az AÁSZ csúcstalálkozóján, mert nem hívták meg a térség minden országát. A mexikói államfőt külügyminisztere, Marcelo Ebrard fogja képviselni. López Obrador ugyanakkor jelezte, hogy majd júliusban találkozik Joe Biden amerikai elnökkel.

A júniusra tervezett AÁSZ-csúcstalálkozó házigazdája, az Egyesült Államok június 6. és 10. között Los Angelesben ad otthont a csúcstalálkozónak, de Washington csak olyan állam- és kormányfőket akart meghívni, akik szerinte tiszteletben tartják a demokratikus értékrendet, így végül nem hívták meg sem Venezuelát, sem Kubát, sem Nicaraguát.

(MTI)


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató