2022. augusztus 16. - Ábrahám
EUR : 397.33
USD : 389.27
Időjárás ikon34°19°

Ukrajna a Vaskupolát követeli Izraeltől

„Azt akarom, hogy az izraeli kormány lépjen ki a komfortzónájából, és térjen vissza a valósághoz” – mondta Jevgen Kornyijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete.

Kijev meg akarja vásárolni az izraeli Vaskupola (Iron Dome) rakéták elleni légvédelmi rendszert, és szándéknyilatkozatot ír alá a Spike SR páncéltörő irányított rakétarendszer Németországból Ukrajnába történő átadására is

– közölte kedden újságírókkal Jevgen Kornyijcsuk, az ország izraeli nagykövete.

„Úgy értesültem, hogy az amerikaiak a múlt héten engedélyt adtak arra, hogy a páncéltörő rakétákat Németországból Ukrajnába szállítsák, Izrael viszont azt mondta, hogy „nem” – mondta Kornyijcsuk, hozzátéve, hogy Berlin meg akarta valósítani az átadást.

Ezzel megerősítette azt a Walla-ban először megjelent jelentést, amely szerint

Izrael nem volt hajlandó aláírni a Rafael Advanced Defense Systems izraeli cég által gyártott páncéltörő védelmi rendszerének átadását. A nagykövet nemrég tért vissza Ukrajnából, ahol első kézből szemtanúja volt annak a háborúnak, amelyet Oroszország február 24-e óta folytat országa ellen.

Kornyijcsuk arról beszélt, hogy csalódott amiatt, hogy Izrael nem nyújt hazájának védelmi célú katonai segítséget, technikai katonai támogatást és folyamatos orvosi támogatást, beleértve azt is, hogy nem hajlandó kórházaiban kezelni az ukrán katonákat.

Izrael már nem a háborúra összpontosít, vádaskodik Kornyijcsuk.

„Ukrajna szinte teljesen kikerült az izraeli sajtóból. Mintha már nem is lenne háború”.

A háborús hírek hiánya szerinte azt tükrözi, hogy a kormánynak olyannyira nem tetszik a háború, hogy inkább a háttérbe szorítja azt.

„Azt szeretném, ha az izraeli kormány kimozdulna a komfortzónájából, és visszatérne a valósághoz”

– mondta Kornyijcsuk.

„Szükségünk van izraeli segítségre… Úgy értem, hogy szükségünk van a katonai-műszaki támogatásra, szükségünk van a Vaskupolára… ami lehetővé teszi, hogy megmentsük civil asszonyainkat és gyermekeinket a területünkre kilőtt orosz rakéták lövedékeitől” – mondta Kornyijcsuk.

Izrael vonakodik attól, hogy bármilyen katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, még ha az védelmi jellegű is, tekintettel arra, hogy mind Moszkvával, mind Kijevvel igyekezett fenntartani a kapcsolatokat.

Izrael számára különösen érzékeny kérdés az orosz erők jelenléte Szíriában, északi határán, és az, hogy továbbra is szükség van arra, hogy Moszkvával összehangolja az ottani iráni célpontok elleni légitámadásait. Naftali Bennett miniszterelnök is egyike volt azoknak a világ vezetőinek, akik megpróbáltak közvetíteni Oroszország és Ukrajna között.

A Vaskupola-rendszer nem fegyver. Ez egy olyan eszköz, amely civil életeket ment meg

– mondta.

„Nem akarom ezt fegyvernek nevezni, én védőfelszerelésnek nevezem, amely megvédi a civiljeinket… Nem lehet vele ölni” – mondta.

Kornyijcsuk tisztázta, hogy országa meg akarja vásárolni a Vaskupolát.

„Nincs szükségünk adományra. Meg akarjuk vásárolni” – magyarázta.

Ami az izraeli hadsereget illeti, Kornyijcsuk elmondta, hogy

„a háború kezdete óta nulla katonai-technikai együttműködésünk van Izraellel”.

Még az olyan korlátozott segélyek, mint a 20 ezer golyóállaó mellényre és sisakra vonatkozó kérés is problémás volt, mondta, kifejtve, hogy

Ukrajna csak 2000 sisakot és 5000 mellényt kapott. A mellények hármas és nem ötös fokozatúak voltak, így kevésbé voltak hatékonyak – tette hozzá.

Hasonlóképpen, Izrael kiválóan ért a protézisellátáshoz, de nem vállalta, hogy ellátja azokat az ukrán katonákat, akik a harcokban elvesztették karjukat és lábukat, és nem tudnak visszatérni a harctérre, így gyakorlatilag rászoruló civilekké váltak.

Kornijcsuk elmondta, hogy hálás az Izrael által nyújtott humanitárius segítségért, de ez egyszerűen nem elég, és nem az ország szükségleteinek megfelelően célzottan nyújtották a mostanra nagyon elhúzódó háborúban.

„Izrael nem tartozik Ukrajnának semmivel. Nem könyörgünk segítségért. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy erkölcsi szempontból Izraelnek ki kell vennie a nyugati világ többi tagjához hasonlóan a részét, és minden lehetséges eszközzel segítenie kell Ukrajnának” – mondta Kornijcsuk.

(Neokohn)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató