2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Merkel: A katonai elrettentés az egyetlen nyelv, amelyet Putyin megért

A volt német kancellár szerint Putyin szét akarja rombolni az Európai Uniót, gyűlölete a nyugati demokratikus modell felé irányul.

A nyugati demokratikus modell ellen irányul Vlagyimir Putyin orosz elnök gyűlölete, és szét akarja rombolni az Európai Uniót – jelentette ki Berlinben Angela Merkel volt német kancellár. A politikus egy kedd esti pódiumbeszélgetésen – ami az első nagyobb szabású nyilvános szereplése volt politikai pályafutása tavaly decemberi befejezése óta – Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszonyáról elmondta: az orosz elnök már egy 2007-ben Szocsiban folytatott tárgyalásukon közölte vele, hogy a Szovjetunió összeomlását tartja a huszadik század legnagyobb tragédiájának. Merkel azt válaszolta, hogy a Szovjetunió összeomlása az élete„legszerencsésebb fejleménye” volt, hiszen szabad lett. Hozzátette: már akkor világos volt, hogy „nagy véleménykülönbség” van közöttük, ami az évek alatt csak tovább mélyült.

„A katonai elrettentés az egyetlen nyelv, amelyet Putyin megért” –tette hozzá Angela Merkel. Az orosz elnök felfogásából szerinte az következik, hogy nem tűrheti el, hogy Ukrajna  szabad, demokratikus, és a saját útját járó ország legyen. Ugyanígy

gyűlöli és szét akarja rombolni az Európai Uniót is, amely felfogása szerint a legfőbb ellenség, a NATO „előszobája”

– mondta Angela Merkel.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató