2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

San Franciscóban leváltották Soros ultrabalos kerületi ügyészét

Hatalmas jobboldali győzelem.

A San Franciscó-i választók visszahívták Chesa Boudin radikális baloldali kerületi ügyészt – jelentette az Associated Press, az NBC News és a San Francisco Chronicle is, miután az „igen” szavazatok aránya meghaladta a 60 százalékot a kedd esti, előzetes eredmények nyilvánosságra hozatalakor.

Chesa Boudin – a szélsőbaloldali Weather Underground elítélt milicistájának, David Gilbertnek a fia – volt az egyik első olyan, a „büntetőjogi reform” jegyében megválasztott baloldali ügyész, aki megfogadta, hogy felhagynak az „életminőséget érintő” bűncselekmények üldözésével.

Visszahívása – az Egyesült Államok egyik leginkább baloldali városában – figyelmeztető jel lehet a többi baloldali-progresszív ügyész számára is, akikből több tucatnyit választottak meg az elmúlt néhány évben, többek közt Soros György sokmillió dolláros támogatásának köszönhetően.

A Chronicle szerint Boudin a város legtöbb szavazókörében vesztésre állt, bár a visszahívást ellenző „nem” szavazatok száma magas volt a Haight-Ashbury negyedben, amely a hippi mozgalom otthonaként ismert.

Boudin – és elődje, George Gascón, aki jelenleg Los Angeles kerületi ügyésze, és aki ellen szintén megindulhat a visszahívási eljárás – politikájának köszönhetően San Francisco rövid idő alatt végképp elsüllyedt a bűnözés, a kábítószer és a hajléktalanság mocsarában.

Boudint nem is oly rég még hősként ünnepelte a baloldal, akik a liberális MSNBC műsorvezetője, Chris Hayes szavaival élve „fontos szövetségesnek” tekintették a jogászt a „tömeges bebörtönzés” és a „betört ablakok-típusú bűnüldözés” ellen folytatott harcukban.

A 2019-ben megválasztott Boudin már a kezdetektől fogva támogatta azt, hogy megszüntessék a készpénzzel fizetendő óvadékot és az olyan „jelentéktelen bűncselekmények”, mint a például nyilvános vizelés, megbüntetését.

(Demokrata)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató