2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Európai Parlament: nem a lengyel helyreállítási terv jóváhagyására

Olyan állásfoglalást szavazott meg az Európai Parlament, amelyben felszólítják a tagállamok tanácsát, hogy ne hagyják jóvá a lengyel helyreállítási tervet, az „összes feltétel teljesülésig”, írja a hvg.hu.



Múlt héten az Európai Bizottság a 35,4 milliárd eurós lengyel terv jóváhagyását javasolta – feltételekkel. A brüsszeli testület azt kötötte ki, hogy addig nem folyósítanak egyetlen centet sem, amíg az Európai Bizottság által meghatározott követelményeknek meg nem felel Lengyelország. Az EP-képviselők azonban nem találják elégségesnek a Bizottság által megfogalmazott mérföldköveket és hangsúlyozzák: az uniós értékekkel való összhang előfeltétele a helyreállítási források elérésének.

A képviselők megismétlik, hogy az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása és az uniós jog elsőbbsége nem kezelhető alkualapként. Emlékeztetnek: az uniós értékeknek való megfelelés előfeltétele az alaphoz való hozzáférésnek, és az alap forrásaira teljes mértékben alkalmazandó a jogállamisági feltételrendszer.

 A képviselők határozottan arra kérik a Tanácsot, hogy csak abban az esetben hagyja jóvá a lengyel tervet, ha az teljes körűen teljesíti a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendelet összeférhetetlenséggel és a csalások elkerülésével kapcsolatos követelményeit és az európai szemeszter valamennyi, a jogállamiság területére vonatkozó országspecifikus ajánlását.

Lengyelországnak az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága összes vonatkozó ítéletét végre kell hajtania, mielőtt a forrásokhoz hozzájuthat. A képviselők azt is kiemelik, hogy Lengyelországnak az első kifizetési kérelem benyújtása előtt teljesítenie az Unió pénzügyi érdekeivel kapcsolatos kulcsfontosságú mérföldköveket. Az állásfoglalást 411 szavazattal, 129 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett fogadták el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató