2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy férfi egy leszbikus pár bántalmazásáért

Szidalmazott és bántalmazott egy férfi egy Andrássy úton sétáló leszbikus párt 2021 júliusában. Az eljárásban az elkövetőt nyolc hónappal később, 2022 márciusában jogerősen egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette – áll a Háttér Társaság közleményében.



A két nő egymást átkarolva sétált a budapesti Andrássy úton, amikor egy férfi odakiáltotta nekik:

„Mocskos buzik, takarodjatok át a túloldalra!”

A pár közelebb érve próbálta őt kikerülni, ám amikor elhaladtak mellette, az elkövető belökte őket a parkoló autók közé. A férfi trágár, sértő szavakkal tovább szidalmazta a nőket, ameddig be nem ment egy közeli házba

A "gyűlölet-bűncselekmény" a feljelentést követően hat hónap alatt eljutott a bírósághoz. A Pesti Központi Kerületi Bíróság egyszerű megítélésűnek tartotta az ügyet: rövid idő alatt, tárgyalás tartása nélkül felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az elkövetőt közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt.

A társaság üdvözli, hogy a hatóságok „gyorsan és korrektül” jártak el az ügyben, és bíznak abban, hogy az ítélet híre jelentős visszatartó erővel bír. „A közelgő Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás előtt talán még fontosabb nyomatékosítani, hogy az LMBTQI emberekkel szembeni gyűlölet-bűncselekmények nem maradnak büntetlenül” – mondta Dombos Tamás a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató