2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kína figyelmeztet: nem vonakodna háborút indítani Tajvanért

Kína nem vonakodna háborút indítani Tajvanért, ha a sziget kikiáltaná függetlenségét - jelentette ki pénteken Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter amerikai hivatali partnerével, Lloyd Austinnal Szingapúrban tartott megbeszélésén.

"Ha valaki megpróbálná elválasztani Tajvant Kínától, a kínai hadsereg egyetlen pillanatra sem habozna háborút kirobbantani, bármi ára is legyen ennek" 

- idézte Vu Csien, a nemzetvédelmi tárca szóvivője a miniszterét.  

A kínai nemzetvédelmi minisztérium szerint a pekingi vezetés, amely Kína elidegeníthetetlen részének tekinti a szigetet, "ezer darabra tépné" a függetlenségi próbálkozásokat. Austin a tajvani problematikának szentelt megbeszélésen a Pentagon közlése szerint óva intette a kínai vezetést a térséget destabilizáló és a fennálló helyzet egyoldalú megváltoztatását célzó lépésektől. Ismételten kiemelte a béke és a stabilitás fontosságát a Tajvani-szorosban - írja az MTI.  

A két tárcavezető a "Sangri-la Párbeszéd" nevű nemzetbiztonsági fórumon egyeztetett egymással. A fórum - amelyen magas rangú katonák, politikusok és a legnagyobb fegyvergyártó cégek képviselői vesznek részt - pénteken nyílt meg és vasárnap este zárul. Az amerikai védelmi miniszer egyébként szombaton mond beszédet.   

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Kína saját szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett, nyomásgyakorlásként, gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az erő alkalmazásának lehetőségét sem.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató