2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Novák Katalin: Megerősítettük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és demokratikus működése mellett

Az államfő ugyanakkor leszögezte, „a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak teljes körű biztosítása az ukrán állam mindenkori kötelezettsége”.

„Sikeres B9 találkozón vagyunk túl!” – írta közösségi oldalán a magyar államfő. Majd kifejtette, hogy a Bukaresti Kilencek által ma (pénteken – szerk.) elfogadott nyilatkozat „világosan és egyértelműen tükrözi azt az álláspontot, amit beiktatási beszédemben egy hónapja tíz pontban megfogalmaztam”.

„Határozottan elítéljük Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan agresszióját, mely hatalmas emberi szenvedést és pusztítást okozva döntötte romba Európa békéjét”

- hangsúlyozta Novák Katalin az egyeztetésen.

„Gyászoljuk a tragikus emberáldozatokat. Megerősítettük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és demokratikus működése mellett” – folytatta.

„Ez azt is jelenti, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak teljes körű biztosítása az ukrán állam mindenkori kötelezettsége” – írta a köztársasági elnök.

 

„A migráció további növekedésére számíthatunk”

Novák felhívta a figyelmet arra is, hogy

„a háború miatt éppen azokban a térségekben kerülhet veszélybe a biztonságos élelmiszerellátás, ahol most is nehezek az életkörülmények, így a migráció további növekedésére számíthatunk.”

 

Gyors ütemben halad a magyar haderő fejlesztése

Az államfő szólt arról is, hogy a magyarországi haderőfejlesztés gyors ütemben halad. „2024-re ledolgozzuk a régi restanciát és a védelmi költségvetés eléri majd a GDP 2%-át. Vállalásainkat teljesítjük és nem állunk meg: az országunk, a térségünk és szövetségeseink biztonsága mindennél előbbre való” – zárta gondolatait Novák Katalin.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató