2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Biden: a "Putyin-adó" miatt van ilyen magas infláció

Joe Biden amerikai elnök pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé az Egyesült Államokat jelenleg sújtó rekord magas üzemanyagárakért és a 40 éves csúcsot elért inflációért. A lesújtó közvélemény-kutatási adatok ellenére Biden ragaszkodott ahhoz, hogy kormánya megpróbálja megfékezni az elszabadult árakat.

A Los Angeles-i kikötőben tartott beszédében Biden méltatta kormányának az ellátási láncban tapasztalható lemaradások enyhítésére tett erőfeszítéseit, és felszólította a kongresszust, hogy lépjen fel a globális hajózási vállalatokkal szemben, amelyek szerinte a Covid-19 járvány óta tisztességtelenül emelték az áraikat.

Biden beszéde csak néhány órával azután hangzott el, hogy a Munkaügyi Statisztikai Hivatal egy komor jelentést tett közzé, amely szerint a fogyasztói árak májusban 8,6%-kal emelkedtek az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami 1981 óta a legmagasabb inflációs ráta az Egyesült Államokban. Az élelmiszer- és benzinárak 8,6%-nál jóval nagyobb mértékben emelkedtek, a benzin ára közel 50%-kal nőtt tavaly óta, és júniusban rekordmagasságot ért el.

Biden elsősorban Putyint próbálta hibáztatni ezekért az áremelkedésekért.

“A MAI INFLÁCIÓS JELENTÉS MEGERŐSÍTI AZT, AMIT AZ AMERIKAIAK MÁR TUDNAK. PUTYIN ÁREMELÉSE KEMÉNYEN SÚJTJA AMERIKÁT” – MONDTA.

Kitartva amellett, hogy az amerikai munkaerőpiac “a legerősebb a második világháború óta”, Biden megismételte, hogy

“soha nem láttunk még olyat, mint Putyin adója az élelmiszeren- és a gázon”.

Az amerikai elnök állításai ellenére az USA inflációs rátája Biden tavaly januári hivatalba lépése óta meredeken emelkedett, a 2020 decemberi 1,4%-os átlagról 2021 decemberére 7%-ra ugrott, két hónappal azelőtt, hogy Oroszország ukrajnai katonai művelete megkezdődött volna. Az üzemanyag ára is emelkedett, a 2020 decemberi 2,28 dolláros gallononkénti átlagról egy évvel később 3,40 dollárra.

Biden konzervatív kritikusai az infláció és üzemanyagárak emelkedéséért a kormánya agresszív költekezését okolták, valamint a fosszilis tüzelőanyag-ellenes politikáját – beleértve az új fúrási engedélyek betiltását és a Kanada-USA Keystone XL gázvezeték leállítását, amit Biden hivatalba lépésének első hetében rendelt el. Biden emellett embargót rendelt el az orosz olaj- és gázimportra, amely az USA importjának csak kis részét teszi ki.

Az amerikaiak mintegy 71%-a nem ért egyet Biden inflációkezelésével az ABC News múlt hétvégén közzétett felmérése szerint. Emellett a felmérés szerint az infláció és a gazdaság a legelső helyen áll a választók által “rendkívül fontosnak” tartott kérdések között, és az infláció több választó számára “az egyetlen és legfontosabb kérdés”.

Biden pénteken azt mondta, hogy kormányának a vényköteles gyógyszerek árának és a nagysebességű internet költségeinek csökkentésére tett erőfeszítései némi pénzt takarítanak meg a dolgozó családoknak, bár az elnök elismerte, hogy ezek a megtakarítások nem fogják ellensúlyozni az üzemanyagárak emelkedését.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató