2022. június 28. - Irén, Levente
EUR : 403.52
USD : 381.29
Időjárás ikon35°21°

Megnyitja a kormány a stratégiai tárolókat az OMV miatt

Az OMV miatt a biztonsági kőolajkészletekhez is hozzányúl a magyar állam. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a benzinre és a gázolajra is kiterjed az intézkedés.

Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított hazánk üzemanyag-ellátása – jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. A tavaly novemberben bevezetett benzinárstopnak köszönhetően a magyar emberek a legalacsonyabb árat fizetik az üzemanyagért egész Európában.

Megjelent a rendelet

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a hazai üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében Magyarország felszabadítja az ország stratégiai benzin- és dízeltartalékainak egy részét, ezzel segítve a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása miatt kialakult helyzetet.

A felszabadított stratégiai benzin- és dízeltartalékot az OMV a lehető leghamarabb visszapótolja. Mint írják: „tekintettel az OMV schwechati finomítójában bekövetkezett üzemzavarra, Magyarország megfelelő minőségű és mennyiségű folyékony motorikus üzemanyaggal történő zavartalan ellátása érdekében” a biztonsági kőolajtermék-készletekből:

18 millió liter ESZ 95 motorbenzint és
29 millió liter motorikus gázolajat szabadít fel.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) a felszabadított készletet értékesítésre felajánlja – tették hozzá a közleményben. Kiemelik, hogy az így felszabadult üzemanyagot kizárólag a magyarországi töltőállomás-hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából.

A rendelet szerint az OMV Hungária Kft. a felszabadított készletből értékesítésre kerülő teljes mennyiség 40 százalékát 2022. augusztus 31-ig és 60 százalékát 2022. október 31-ig az MSZKSZ részére visszapótolja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató