2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Tüttő Kata szerint spórolniuk kellene a budapestieknek

Tüttő Kata arra kérte a fővárosiakat, hogy gondolják át, hogyan tudnának kevesebb energiát fogyasztani. A főpolgármester-helyettes korábban példát mutatott spórolásból, hiszen környezetbarát módon, lóháton vágtatott ki a görög tengerpartra, holott ezt akár egy benzintemető kétéltű járműben is megtehette volna.

A baloldali budapesti városvezetés csatlakozna ahhoz a brüsszeli kezdeményezéshez, aminek lényege, hogy az emberek fűtsenek, hűtsenek, főzzenek és autózzanak kevesebbet, hogy így kevesebb energiát fogyasszanak. A Városok Energiatakarékossági Sprintje elnevezésű projektről Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is beszélt a Spirit FM Aktuál című műsorában csütörtökön. A műsorvezető azon kérdésére, hogy melyek a legnagyobb fogyasztású fővárosi tulajdonú cégek, ahol próbálnak takarékoskodni, Tüttő Kata elsőként a távfűtést említette.

A budapesti távfűtő cég 220 ezer lakás fűtését oldja meg, nyilván ez a legnagyobb fogyasztás. A budapesti közösségi közlekedés, ha csak belegondolunk, most nyilván az üzemanyag is ide tartozik a problémacsomagunkba, mint a buszok, tehát a villamos, a metró, a troli, ugye rengeteg áramot fogyasztanak, és nem rezsicsökkentett áron

– idézte a Mandiner Tüttőt, aki ide sorolta a közvilágítást is.

Ez utóbbi téma kapcsán az is elhangzott a műsorban, hogy Budapesten egyelőre nem tervezik azt, mint néhány agglomerációs településen, hogy éjszakára lekapcsolják a közvilágítást. Felkérte a budapestieket:

ki-ki gondolja át, hogyan tud egy kicsivel kevesebb energiát fogyasztani az autóhasználat mérséklésével, az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokások újragondolásával.

Tüttő Kata szerint ez nemcsak a növekvő energiaárak, hanem a béke kérdését is megoldhatja, hiszen a főpolgármester-helyettes szerint, ha Európa kevesebb energiát vásárol Oroszországtól, akkor a háború hamarabb véget ér. 

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató