2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Németország is bevezetné az extraprofitadót

Az ily módon lefölözött összegek az államkasszába kerülnének.

Robert Habeck német gazdasági miniszter az üzemanyag-kedvezmények körüli anomáliákra reagálva megszigorítaná a trösztellenes törvényeket annak érdekében, hogy az állam piaci visszaélés bizonyítása nélkül is lefölözhesse az olajtársaságok extraprofitját, és szükség esetén akár fel is oszlassa a vállalatokat – jelentette a Spiegel vasárnap a gazdasági minisztériumtól kapott munkaanyagra hivatkozva.

A kartelltörvény módosítása többek között megteremtené a lehetőséget az ásványolaj- és benzinkútpiac szétválasztására. Egy további lépésben pedig lehetővé tenné a Szövetségi Kartellhivatal számára, hogy

gyorsan és egyszerűen lefölözhesse a társaságok extraprofitját.

Ilyesmire elméletileg eddig is meg volt a jogi lehetőség, de számos bonyolult bürokratikus lépés akadályozta.  „Egy olyan jog, amelyet nem lehet alkalmazni, nem felel meg a jogalkotó szándékának. A következményeket pedig a fogyasztók viselik, magasabb árak formájában” – fogalmazott Habeck a kartellhivatal mozgásterének kibővítésére tett kezdeményezését indokolva. Az ily módon lefölözött összegek az államkasszába kerülnének.    

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató