2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Megjött az EU-nak a kegyelemdöfés: Oroszország lett India második legnagyobb olajbeszállítója

Oroszország májusban India második legnagyobb nyersolajszállítójává vált, mivel Újdelhi feltöltötte készleteit a kedvezményes árú orosz nyersanyagból – jelentette hétfőn kereskedelmi forrásokra hivatkozva a Reuters.

A jelentés szerint az indiai finomítók a múlt hónapban napi mintegy 819 ezer hordó orosz olajat kaptak, szemben az áprilisi mintegy 277 ezerrel.

Irak megőrizte pozícióját India legnagyobb olajszállítójaként, míg Szaúd-Arábia, amely korábban India második legnagyobb exportőre volt, a harmadik helyre csúszott vissza.

Összességében India olajimportja májusban napi 4,98 millió hordót tett ki, ami 5,6%-kal haladta meg az előző hónapot és mintegy 19%-kal az előző év azonos időszakát, mivel a hazai finomítók a növekvő kereslet mellett kénytelenek voltak növelni a termelést.

Sok olajfelvásárló kezdte el mellőzni az orosz olajat, mivel az országot szankciókkal sújtották válaszul a február végén indított ukrajnai katonai hadműveletére. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok odáig ment, hogy teljes embargót rendelt el az orosz olajra, és néhány hónapon belül az EU is tervezi ezt a lépést. Oroszország viszont rekord árengedményeket kínált olajára, hogy vásárlókat vonzzon, ami arra késztette Kínát és Indiát, hogy fokozzák vásárlásaikat.

Az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok megszakítására irányuló nyugati felhívások ellenére India azt mondta, hogy szüksége van a további olajkészletekre, hogy elkerülje az üzemanyagárak emelkedését otthon, és megjegyezte, hogy az orosz import az ország teljes olajszükségletének csupán töredékét teszi ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató