2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

A baloldali összefogás népszerűsége ismét megcsappant, a kormánypártok stabilan vezetnek

Az ellenzéki összefogás népszerűsége tíz százalékponttal, 35-ről 25 százalékra csökkent az április 3-i országgyűlési választások óta eltelt időszakban, miközben a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés adatai alapján a baloldali összefogásból kiábrándult szavazók a Mi Hazánk Mozgalomhoz és a Magyar Kétfarkú Kutya Párthoz vándoroltak.

A Századvég felmérésében feltérképezte, hogy a politikai szempontból aktív magyarok – önbevallásuk szerint – mely politikai erőt támogatták április 3-án, illetve jelenleg melyik párttal szimpatizálnak, majd összehasonlította az eredményeket. A kutatási adatok tanúsága szerint a kormánypártok támogatottsága érdemben nem változott az elmúlt hónapokban, a jobboldali tábor szilárdnak tekinthető. 

A felmérés rámutat arra, hogy – önbevallásuk alapján – a válaszadók 52 százaléka szavazott a Fidesz–KDNP-szövetségre április 3-án, 51 százalékuk pedig jelenleg is a kormánypártokat támogatná egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson.

Ezzel szemben a balliberális tömb népszerűsége – a korábbiakban megindult tendenciát folytatva – tovább zuhant. Míg a politikailag aktív magyarok 35 százaléka – önbevallásuk szerint – áprilisban az ellenzéki összefogásra adta a szavazatát, addig napjainkban pusztán 25 százalékuk szimpatizál az egyesült baloldali erőkkel, amely tíz százalékpontos zsugorodást jelent a balliberális szavazótáborban. 

Másképpen fogalmazva, az összefogott baloldali tömb az áprilisban rájuk voksolók több mint negyedének támogatását elveszítette.

A Századvég szerint a jelenség feltételezhetően azzal magyarázható, hogy a baloldali pártok – az orosz–ukrán háború és az ennek következményei által felfokozott politikai-gazdasági helyzetben is – saját belső válságukra és nem a magyar emberek jövőjét meghatározó kérdésekre fókuszálnak, amely jelentős kiábrándulást okozott a balliberális szavazók körében. Egyebek mellett komoly konfliktus robbant ki Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt körül annak kapcsán, hogy nehezen tud elszámolni a kampánypénzekkel. A Demokratikus Koalíció és a Momentum közti feszültségek miatt ugyanakkor május végén elmaradt a Fővárosi Közgyűlés ülése, a Jobbik elnöke, Jakab Péter pedig a saját párttársai nyomására kényszerült lemondásra a pártelnöki tisztségből. Miközben a baloldali erők figyelmét ehhez hasonló technikai, illetve hatalmi konfliktusok kötötték le, eltávolodtak saját választóiktól, valamint azok mindennapi problémáitól – mutat rá a Századvég.

A mostani közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy az ellenzéki összefogásból és annak pártjaiból kiábrándult szavazók a Mi Hazánk Mozgalomhoz és a Magyar Kétfarkú Kutya Párthoz vándoroltak. A felmérés alapján kijelenthető, hogy az ellenzéki összefogásról leszakadó szavazók tekintélyes részét sikeresen tudta megszólítani az említett két párt, ennek megfelelően a Mi Hazánk támogatottsága áprilisról júniusra 6-ról kilenc százalékra, míg a Kétfarkú Kutya párt bázisa háromról nyolc százalékra nőtt. Egyéb pártokra jelenleg a válaszadók két százaléka voksolna.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató