2022. július 01. - Annamária, Tihamér
EUR : 396.27
USD : 377.01
Időjárás ikon37°22°

Wizz Air: Az extraprofitadó magasabb viteldíjat jelenthet

A kormány által 2022. július 1-jével bevezetett, a légitársaságokat is sújtó extraprofitadó kapcsán a Wizz Air úgy döntött, hogy a korábban megvásárolt jegyek esetében a légitársaság nem hárítja át utasaira a jogszabályban meghatározott összeget, közölte a cég a 24.hu megkeresésére.

Mint írták, az extraprofit-adó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak. A repülőjegyárak azonban dinamikusan változnak, és mint mindig, ezután is elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg azok alakulását, tették hozzá.

Továbbra is úgy véljük, az utasonként számított adó bevezetése nemcsak magasabb viteldíjat jelenthet, de a légitársaságokra rótt extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is, nem csupán a Wizz Air, hanem a gazdaság egésze számára. A légiközlekedési ágazat, melynek a Wizz Air is része, jelentős veszteségeket szenvedett a Covid-19 világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet

 

– közölték.

Mint ismert, a Ryanair a már megvásárolt jegyekre is felszámolja azt a 3900 forintos plusz költséget, amit a kormány induló utasonként kivet a légitársaságokra július 1-jétől. Nagy Mártongazdaságfejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, a döntés elfogadhatatlan, ezért fogyasztóvédelmi vizsgálatot kezdeményeznek.

Mindeközben az Easyjet is azt közölte, az új, utasonként számolt adó miatti költségnövekedés magasabb viteldíjakhoz vezet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató