2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az EU kötelezettségszegési eljárást indít az Egyesült Királysággal szemben

Az Európai Unió jogi lépéseket tesz, és kötelezettségeszégési eljárást indít az Egyesült Királysággal szemben a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi jegyzőkönyv hétfőn bejelentett, egyoldalú brit módosítási terve miatt – jelentette be Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

Sefcovic közölte, az EU ezzel arra reagál, hogy az Egyesült Királyság nem teljesítette az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv jelentős részeit annak ellenére, hogy az EU többször is felszólította Londont a jegyzőkönyv végrehajtására.

A kötelezettségszegési eljárás célja az előírások betartásának biztosítása számos kulcsfontosságú területen az uniós állampolgárok egészségének és biztonságának védelme érdekében – hangoztatta az uniós biztos.

„A jegyzőkönyv végrehajtásának elmaradása a nemzetközi jog egyértelmű megsértését jelenti. A nemzetközi megállapodások megsértése elfogadhatatlan. A bizalom a nemzetközi kötelezettségek betartásával épül ki. Az egyoldalú cselekvés nem előremutató” – fogalmazott.

A kötelezettségszegési eljárás részleteivel kapcsolatban közölte: az Európai Bizottság 2021. március 15-én indított eljárást az Egyesült Királysággal szemben, mert London nem hajtotta végre megfelelően a szóban forgó jegyzőkönyvet, különösen az agrár-élelmiszeripari termékek határon átnyúló szállítására vonatkozó tanúsítási követelmények tekintetében. Tavaly a konstruktív együttműködés szellemében az eljárást felfüggesztették, azonban az Egyesült Királyság február óta nem hajlandó érdemi vitát folytatni a jegyzőkönyv gyakorlati végrehajtásáról, továbbá a hétfői egyoldalú bejelentés ellentétes a jóhiszemű együttműködés szellemmel – húzta alá a szlovák politikus. Amennyiben az Egyesült Királyság kormánya két hónapon belül nem válaszol az uniós bizottság aggályaira, a brüsszeli testület fontolóra veszi, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé vigye – közölte.

Sefcovic bejelentette továbbá: az EU két új kötelezettségszegési eljárást is indít az Egyesült Királysággal szemben, mivel London egyrészt nem teljesítette az EU egészségügyi és növényegészségügyi szabályai szerinti kötelezettségeit. Másrészt, mert az Egyesült Királyság elmulasztotta megosztani EU-val az Észak-Írországra vonatkozó kereskedelmi statisztikai adatokat, noha azt a jegyzőkönyv egyértelműen előírja – közölte.

Az uniós biztos ugyanakkor elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság szerdán újabb részleteket közöl azokról a lehetséges megoldásokról, melyeket még 2021 októberében javasolt az áruk Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti mozgásának megkönnyítésére. A brüsszeli testület arra szólítja fel az Egyesült Királyság kormányát, hogy jóhiszeműen, komolyan és előremutatóan vegyen részt a javasolt megoldásokkal foglalkozó megbeszéléseken – tette hozzá intézményközi kapcsolatokért felelős uniós biztos.

Az Európai Unió és London vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas jegyzőkönyv alapján az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az uniós egységes piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni, amelynek szabad átjárhatóságát az északír konfliktust lezáró nagypénteki megállapodás írja elő.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató