2022. június 27. - László
EUR : 400.8
USD : 380.12
Időjárás ikon33°19°

Ursula bejelentette: Izrael segít majd megszabadulni az orosz energiafüggőségtől

Az Izraelben tárgyaló Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Izrael segít majd megszabadulni az orosz energiafüggőségtől – közölte a Jerusalem Post kedden. A bizottsági elnök szerint a Kreml arra használta az európai országok orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét, hogy megzsarolja azokat.

„Oroszország a háború kezdete óta szándékosan leállította gázszállítását Lengyelországnak, Bulgáriának és Finnországnak, valamint a holland és dán vállalatoknak, megtorlásul Ukrajnának nyújtott támogatásunkért” – jelentette ki von der Leyen, amikor átvette a Ben-Gurion Egyetem díszdoktori címét Beer Sheván. Elmondása szerint, izraeli látogatásán azt vizsgálja, miként lehetne fokozni az Izraellel folytatott energiaügyi együttműködést az orosz függés csökkentése érdekében.

Az Európai Bizottság elnöke kifejtette, hogy kétféleképpen tervezi a kooperációt Izraellel. Egyrészt az EuroAsia Interconnector, a világ leghosszabb és legmélyebb víz alatti elektromos tápkábelének lefektetésével, amely Cipruson és Görögországon keresztül köti majd össze Izraelt az EU elektromos hálózatával, másrészt az EastMed gázvezetékkel, a világ leghosszabb, szintén Izraeltől Ciprusig és Görögországig tartó gázvezetékével. Eddig egyik vezeték építése sem kezdődött meg, noha az EuroAsia Interconnector már rendelkezik uniós támogatással.

Az izraeli földgáz Európába jutása azonban számos kihívást rejt, és hosszú távú infrastrukturális beruházásokra lenne szükség hozzá. Mivel nincs csővezeték, amely összekötné a tengeri gázmezőket Európával, az egyik lehetőség egyelőre az lenne, hogy a földgázt Egyiptomba szállítsák, ahol cseppfolyósítanák, hogy hajóval exportálhassák Európába. Másik lehetséges forgatókönyv a Törökországba tartó vezeték megépítése lehetne, s a harmadik opció az EastMed-projekt. A szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki ennek az utóbbi vezetéknek a magas költségei és életképességének kérdőjelei miatt.


Von der Leyen az ukrajnai orosz inváziót a demokrácia elleni támadásként ábrázolta, és dicsérte Izrael humanitárius segítségét Ukrajnának.

Ezen a héten szintén Jeruzsálemben tartózkodik Mario Draghi olasz miniszterelnök, s ő is energiaügyekről tárgyalt Naftali Bennett miniszterelnökkel. „Európának gyorsan szüksége van energiára, Izraelnek pedig van földgáza a tengeri földgázlelőhelyein. Ez jó hír Izrael, Olaszország és Európa számára”.

Izrael decemberben bejelentette, hogy nem folytat új gázkutatást 2022-ben a megújuló energia fejlesztése jegyében, Karine Elharrar energiaügyi miniszter azonban azóta elállt e politikától.

Jeruzsálem idén irányt váltott és növelte gázkitermelését, és segíthet kielégíteni az uniós keresletet, ha képes lesz gázt szállítani a tenger alatti földgázmezőiről, ahol közel 1000 milliárd köbméterre becsülik a tartalékokat – számolt be az MTI.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató