2022. szeptember 29. - Mihály
EUR : 411.26
USD : 430.37
Időjárás ikon15°11°

Az energiaügyi miniszter szerint még öt napig elegendők Srí Lanka üzemanyagkészletei

Srí Lanka üzemanyagkészletei még körülbelül öt napig elegendők, közölte Kancsana Vidzseszekera energiaügyi miniszter csütörtökön. A szigetország az elmúlt hét évtized legsúlyosabb pénzügyi válságától szenved, az elszabaduló infláció és a külföldi deviza hiánya miatt pedig már az alapvető termékek, gyógyszerek, élelmiszerek és az üzemanyag beszerzése sem nagyon lehetséges. Egy hónappal ezelőtt a miniszterelnök azt mondta, csak egy napra elegendő benzin van.Az üzemanyaghiány a héten tovább súlyosbodott. Országszerte kilométeres sorok alakultak ki a benzinkutaknál, ami helyenként kisebb tüntetésekhez is vezetett.

Srí Lanka nem tudja teljesíteni 725 millió dollárnyi fizetési kötelezettségét a beszállítók felé, és a jövőbeni szállításokhoz szükséges hitelkeretek megnyitásával is küszködik, mondta Vidzseszekera.

„A devizaproblémák miatt nehézségekbe ütközünk az üzemanyag-ellátás terén, és a kormány azon dolgozik, hogy június 21-ig kezelje a meglévő gázolaj- és benzinkészleteket" - mondta. „Nagyon nehezen tudjuk kiszolgálni a keresletet, és a készletek hamarabb elfogyhatnak, ha nem hagyjuk abba az üzemanyag felhalmozását."

„A következő három napban egy, a következő nyolc napban további két szállítmányt várunk" - mondta.

Srí Lanka egy 500 millió dolláros hitelkeret megerősítésre vár az indiai kormánytól, amit Vidzseszekera szerint a következő hetek üzemanyag-szállításainak finanszírozására használnának fel. India a pénzügyi válság alatt kulcsfontosságú támogató volt, mintegy 3 milliárd dollárnyi segítséget nyújtott az országnak.

Srí Lanka több országgal, köztük Oroszországgal is felvette a kapcsolatot, hogy megvitassák az üzemanyagimport lehetőségeit. Az ország a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is tárgyalásokat folytat egy mentőcsomagról, és a hitelező küldöttsége várhatóan június 20-án érkezik Srí Lankára. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató