2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Európa megásta a sírját: rettegni kezdtek Európa vezetői az idei téltől

Csak ürügy a gázárak felhajtására az oroszok azon lépése, hogy durván visszafogják az Északi Áramlat-1 vezetékpáron a németországi gázszállításokat egy nem valós műszaki problémára hivatkozva – hangsúlyozta tegnap egybehangzóan a német gazdasági miniszter és az energiaszabályozási hatóság elnöke.

Nagyon úgy tűnik, hogy az oroszok célt érnek, ugyanis ma már sorozatban harmadik napja meredeken emelkedik a gázár Európában, a német hatósági elnök pedig téli gázellátási nehézségek lehetőségére is utalt friss nyilatkozatában. Közben csütörtök reggel a csehek és az osztrákok is bejelentették, hogy ők is kevesebb gázt kapnak az orosz Gazpromtól, miután az orosz cég a németek és olaszok felé is tekert a gázcsapon.- írja a portfolio.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerdai erős kijelentéséről, miszerint alaptalan az oroszok érvelése a gázszállítások visszafogására, tegnap már részletesen írtunk, de aztán a Gazprom bejelentette, hogy még tovább vágja az Északi Áramlat 1-en a szállítási volument, aminek hatására később a miniszter egy külön közleményt is kiadott.

Szerda este a Rheinische Post-nak úgy nyilatkozott a német energiahatóság elnöke, hogy az orosz lépés

Jelentősen rontani fogja a helyzetünket. Talán átvészelhetnénk a nyarat, mivel a fűtési szezon véget ért. De feltétlenül meg kell töltenünk a tárolókat, hogy átvészeljük a telet.

Azt is jelezte a Reuters beszámolója szerint: eddig úgy látták, hogy az oroszoknak érdeke a németek felé a gázeladás, ezen logika szerint jártak el, de most már semmit sem tudnak kizárni.

Aztán szerdán az olasz ENI is azt jelezte, hogy váratlanul 15%-kal kevesebb gázt kap, mint a tervezett, majd csütörtök reggel az osztrák OMV és a cseh CEZ is hasonlóról számolt be.

Mindez éppen akkor történik, amikor a német, francia és olasz vezető Kijevbe érkezik az ukrán elnökkel találkozni, illetve a németek a minap határozott fegyverszállítási döntést is hoztak az ukránok javára.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató