2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

ATV: a magyarokat nem érdekli a 400 forintos euró, mennek, utaznak, nyaralnak

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke úgy látja, jelentősen javult az átlag magyar fogyasztó jövedelmi helyzete.

„A februári időszakban tapasztalt adóvisszatérítések, illetve a minimálbér-emelések miatt többen tudtak tartalékot képezni” – erről beszélt az ATV Start című műsorában Gál Pál Zoltán. A szövetségi elnök elmondása szerint az utazási szektorban úgy tapasztalják, hogy még a 400 forintos euróárfolyam sem veszi el az utazni vágyók kedvét.

„Azt gondolom ugyanakkor, hogy a közlekedési költségek megnövekedése még egy érdekes kérdés lesz, és őszre fog visszaállni csak az eredeti állapot, hiszen most kétévnyi elmaradt kereslet akar megjelenni a piacon” 
– magyarázta. A szakértő szerint a világturizmusban most egy felfokozott időszak következik, és csak az őszi állapotok fogják majd leírni a valós helyzetet.

Mennyire terhelhetőek át a költségek?

A szakértő úgy látja, leginkább a vendéglátás területén háríthatóak át a szolgáltatók megnövekedett kiadásai akár az energia-, bér- és egyéb költségek területén.

„A konjuktúraindex is azt mutatta, hogy átlagosan 10 százalékos áremelést hajtottak végre a nagyobb vállalatok. Míg a kis- és középvállalkozások nyilvánvalóan visszafogottabbak ebben. A költségnyomás ugyanakkor óriási, hiszen ez a szállodaszektorban akár 30-40 százalék is lehet” – magyarázta, hozzátéve: áthárítás nélkül nem lehetne költséghatékonyan működni.


Gál Pál Zoltán szerint többen akár 50 százalékot meghaladó mértékben is megpróbálnák áthárítani a kiadások megnövekedett mértékét, de ezt nyilvánvalóan befolyásolják a kereslet-kínálat adta lehetőségek is.

Olcsóvá válik Budapest a 400 forintos euró miatt

A szakértő kitért arra is: a 400 forintos euróárfolyam még inkább olcsóvá teheti a külföldi turisták számára a magyar fővárost, mely növelheti a beutazási kedvet. Az interjú elején ugyanakkor Gál Pál Zoltán megjegyezte: a kínai beutazó turizmus hiánya, valamint az orosz küldő piac visszaesése sem engedi teljes mértékben helyreállni mind a magyar, mind az európai vagy akár világszinten nézett turizmust.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató