2022. július 01. - Annamária, Tihamér
EUR : 396.75
USD : 379.99
Időjárás ikon37°21°

Kormányinfó: Nem támogatjuk a globális minimumadó bevezetését

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a magyar rendszámú autók előnyben részesítése egy korábbi olaszországi precedens alapján jogilag is megállja a helyét. A Ryanairről a miniszter azt mondta: ahol van versenytárs, ott mindenképpen azzal érdemes utazni.

A csütörtöki kormányülés után most péntek kora délelőtt került sor a magyar kormány rendszerinti, kéthetente tartott sajtótájékoztatójára. 

Ismert: csütörtökön arról született döntés, hogy meghosszabodnak a világot sújtó gazdasági válság és a nyomában kialakult infláció miatt bevezetett árstopok.

Orbán Viktor bejelentése szerint

- az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig,

- a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig,

- benzinárstopot 2022. október 1-ig meghosszabbítja a kormány,

Az élelmiszerek tekintetében a következő termékekre vonatkozik az árstop:

- kristálycukor (fehér cukor),

- búzafinomliszt BL 55,

- finomított napraforgó-étolaj,

- házi sertéscomb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),

- csirkemell, csirke far-hát, -hát egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő

- értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),

- ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

A döntés értelmében 480 forint marad mind a benzin mind a gázolaj literenkénti ára a magyar rendszámmal tankoló autók számára.

Ilyen előzmények után állt tehát a kamerák elé péntek 9:30-kor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Változatlan a kormány álláspontja a szankciókkal kapcsolatban

A miniszter azzal kezdte, hogy a kormányülésen a kormány a háborús és gazdasági helyzetet értékelte: Elmondta: sajnos kevés reményre okot adó körülmény van, a háború elhúzódik, Amerikában soha nem látott infláció van, és az euróövezet is válságba került. „Minél közelebb van valamely ország a háborúhoz, annál nagyobb az infláció, ezzel hazánknak is szembe kell néznie” – mondta.

„Magyarország a lehető legtöbbet teszi az infláció ellen” – szögezte le, hozzátette: ezért indokoltnak tartják az árstopok fenntartását.

Gulyás azzal folytatta, hogy a benzinárstop magyar rendszámú autókra korlátozása egy jó, a lakosság által is támogatott lépés, amely azonban nem aratott osztatlan sikert Brüsszelben. érkezett is egy levél az intézkedés visszavonására – mondta. Ebben a helyzetben több érv szól a beavatkozás mellett, mint a piaci folyamatok szabadon engedése mellett. „A versenyt nem sérti ez a lépés, mert a fuvarozók rendes áron tankolnak” – érvelt a miniszter, aki egy 2006-os precedenst hozott fel ( Olaszország vs. Európai Bíróság) annak bizonyítására, hogy

az intézkedés jogilag is megállja a helyét.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy jövő héten pénteken lesz uniós csúcstalálkozó. Az unió egysége fontos, de csak olyan szankciókat támogatunk, ami nem fájnak jobban európának, mint a szankcionálandó félnek – mondta. Továbbra is vissza kell térni a versailles-i konszenzushoz, a gázszállítás további korlátozása nagyon negatív hatást gyakorolna az unió gazdaságra - mondta Gulyás.Beruházásösztönzésre és adócsökkentésre van szükség, csak így lehet megvédeni az eddigi eredményeket.

A miniszter közölte, hogy a kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését az uniós pénzügyminiszterek ülésén.

Az uniós gázembargóval kapcsolatban elmondta, hogy még mindig bíznak a józan észben, nem csak néhány európai országnak jelenthet nehézséget, hanem a nyugati gazdaságok jó részét is érinti. Továbbra sem támogatják a gázembargót.

Megengedhetetlen a kocsmai stílus

A miniszter elmondta: fogyasztóvédelmi vizsgálat indult a Ryanairrel szemben. Az extraprofit áthárítását minden esetben ki kell vizsgálni, és fel kell lépni ellene. Gulyás Gergely szerint szokatlan, hogy a Ryanair kocsmai stílust enged meg magának, azt javasolja a magyar utazóknak, hogy ahol van versenytárs, mindenképpen azzal érdemes utazni. Kérdésre válaszolva közölte: 

mindenkinek azt javasolja, hogy ha még ki is fizeti a plusz költséget, akkor is forduljon a fogyasztóvédelemhez.

Gulyás kérdésre elmondta, hogy jó ötlet az uniós és önkormányzati választás összevonása. „Mindenkinek jobb, ha egyidőben tartják a két voksolást” – tette hozzá. Gulyás nem érti az ellenzék érvelését, szerinte ebben az esetben nem két kampányt, hanem csak egyet kell folytatni, olcsóbb végigvinni. Ez egy praktikus megoldás és még spórol is vele az állam. A Mandiner kérdésére közölte: nem tart olyan jelenségtől, hogy egy regnáló polgármester, aki elindul a választáson, de veszít, esetleg nem látja el megfelelően feladatait a maradék időben vagy esetleg kiürítenék a kasszát. 

Kifejtette: Ha ilyen kockázat lenne az önkormányzatoknál, akkor ez hatványozottan igaz lenne állami szinten és a világ összes kormányánál, ami így működik. Az USA-ban novemberben választanak elnököt, aki januárban lép hivatalba. Magyarországon is az áprilisi választások után ügyvezető kormány működik az új kabinet megalakulásáig.

Ha egy demokráciában állami szinten nem okoz problémát, hogy egy átmenetnél van egy ügyvezető időszak, akkor önkormányzati szinten sem jelenthet. Sok kritikám van a főváros jelenlegi vezetésével szemben, de nem gondolnám, hogy amennyiben elvesztenék a választást, akkor tömegesen követnének el bűncselekményeket a hátralévő időben – fogalmazott Gulyás.

Nem fognak NATO haderők állomásozni hazánkban

A Mandiner kérdésére azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány engedélyezi „a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve Magyarországra történő települését, közölte: nem telepítenek NATO erőket hazánkba, de hazánk minden hadgyakorlatot támogat és részt vesz. A NATO kérésére a keleti határainkat az Észak-Atlanti Szövetséggel együtt védjük. 

Egyszer már jeleztük, hogy helyet biztosítanánk egy orosz-ukrán béketárgyalásnak, de nem az a fontos, hogy ezek hol lennének – mondta arra a kérdésünkre, hogy mindkét fél részérről úja felmerült a tárgyalások folytatása

A miniszter a főváros vezetése által megfogalmazott felvetésekre közölte: a kormány továbbra sem támogatja a dugódíj bevezetését. Bár kétségtelen, hogy a főváros által előidézett rengeteg dugó mellett komoly bevételt jelentene – jegyezte meg.

Szerinte ezek és a hasonló, autóellenes ötletek csak súlyosbítják Budapest problémáit. Senkinek javasolnám, hogy bárkinek életvezetési tanácsokat adjanak – utalt arra, hogy különböző javaslatok hangzottak el arra is, hogyan utazzanak a budapestiek a fővárosban.

Gulyás egyértelműen cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy kormoly leépítések lesznek a Kormányhivatalokban.
Az államigazgatás egyéb területén sem terveznek ilyet – hangsúlyozta Gulyás.

Szintén cáfolta, hogy egy háttérbeszélgetésen Pintér Sándor belügyminiszter arra utalt volna, hogy nem lesz béremelés a humánszférában, sőt az ágazatok dolgozói örülhetnek, ha a jelenlegi szinten megmaradnak a bérek. Kifejtette: az uniós támogatásokból összesen 30 százalékos béremelés valósítható meg a pedagógusoknál. Ezért is lenne üdvözlendő, hogy a magyar baloldal nem akadályozná meg hogy európai uniós forrásokhoz jusson hazánk.

Gulyás bejelentette: január 1-től változhat a kata adónem szabályozása: a kisvállalkozások, kisegzisztenciák esetében havi másfél millió forintra emelik a keretét, ami éves szinten 18 millió forintot jelent. A visszaéléseket viszont szeretnék megakadályozni. 

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató