2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Putyin: Az Egyesült Államok az Úr küldöttének nevezte ki magát

Megsértette a nyugat a piac eddigi elveit, a magántulajdon szentségét, a valutákba vetett bizalmat, mindezt „elavult geopolitikai érdekek illúziója miatt” – jelentette ki Vlagyimir Putyin a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (PMEF).

Az évente megtartott rendezvénynek különös jelentőséget adott, hogy Ororszország Ukrajna február 24-én megindított inváziója. Putyin 100 perc csúszással kezdte meg beszédét – miután hivatalosan hekkertámadás érte a fórumra való beléptetést biztosító rendszert.

Az Egyesült Államok az Úr küldöttjének nyilvánította magát a hidegháború győzteseként és erre hivatkozva csak saját érdekeire van tekintettel – mondta az elnök, az előzetesen várható szellemben szólva Oroszország és a nyugat várható kapcsolatáról.

A HIDEGHÁBORÚS GYŐZELMET KIKIÁLTÓ EGYESÜLT ÁLLAMOK SZENTNEK NYILVÁNÍTOTTA ÉRDEKEIT, MOST A JÁTÉK EGYIRÁNYÚ; ILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT A VILÁG FENNTARTHATATLAN – HANGSÚLYOZTA AZ OROSZ VEZETŐ.

Putyin elmondta: a nyugati kollégák megpróbálnak szembemenni a történelem menetével, a múlt században gondolkodnak, illúzióik vannak, és nem akarnak változást látni.

Putyin szerint az Oroszország ellen bevetett szankciók ostobák és átgondolatlanok voltak – a nyugat szempontjából.

„Az orosz vállalkozók, a hatalom összeszedetten reagált”, lépésről lépésre stabilizáltuk a helyzetet, biztosítottuk a gazdaság pénzügyi likviditását – közölte az elnök, amely szerint kudarcot vallott a nyugat a gazdasági szankciókkal.

A rubel nem gyengült, a szakértők jelzései Oroszország gazdasági összeomlásáról nem igazolódtak – mondta Putyin, aki az első nagy tapsot azzal aratta, hogy az ország készen áll a kihívások kezelésére.

„Semmi sem lesz úgy, mint régen”

– közölte az elnök.

Az elnök szerint a külkereskedelmi mérleg javulásával Oroszország pénzügyi tartalékai nőttek, ami növeli a gazdasági stabilitást.

Putyin szerint a Nyugat öngólt lőtt

400 millárd dollár gazdasági veszteséget szenvedett el az EU gazdasága – állította Vlagyimir Putyin. Az elnök szerint szociális, gazdasági nehézségeket okozott magának az Egyesült Államok és az EU, sőt, egyes tagországokban 20 százalék az infláció. Hogy mely országokban érte el a 20 százalékot, azt az orosz elnök nem közölte.

Elismerte, hogy Oroszországon is magas az infláció, 9 százalékos, ám az – szerinte – csekélység ahhoz képest, amit a nyugat szenved el.
 
„Mindez szociális problémákhoz vezet nyugaton Igen, nekünk is megvan a magunk nehézsége, de most azokról szeretnék beszélni” – Putyin szerint ezeket a problémákat most Nyugaton megpróbálják elnyomni, zárójelbe teszik a demokráciát.

Az emberek és a nemzetgazdaságok érdekei háttérbe szorulnak Nyugaton, jönnek az új, populista erők, vagy olyanok, amelyek változást ígérnek, de valójában olyanok, mint elődeik.

„Az EU végleg felőrölte saját gazdasági szuverenitását. Idegen zenére táncol” – mondta Putyin, felidézve a Szovjetunió idején gyakran használt fordulatot, amikor a nyugati országok Egyesült Államokkal szembeni tehetetlenségét akarták hangsúlyozni.

„Mi köze mindehhez a mi katonai akciónknak a Donbaszban?” – tért rá először az ukrajnai helyzetre Putyin. Szerinte az Egyesült Államok 38 százalékkal növelte készpénzállományát két év alatt, példátlanul növelve az inflációt. Az EU-ban az euró készpénzállománya 20 százalékkal nőtt az elnök szerint.

„A Donbasz orosz felszabadításához ennek semmi köze” – Putyin szerint az európai bürokraták és az amerikai vezetés téves gazdaságpolitikája, rendszerszintű problémák vezettek az energiaárak emelkedéséhez és a gazdasági nehézségekhez.

„Igen, a mi akciónk is hozzájárult”

– de Putyin szerint nem ez a lényeg.

250 milliárd dollár volt az Egyesült Államok importja havonta tavaly, ez most 350 milliárd dollárt tesz ki – Putyin szerint ez is olyan növekedés, amelynek valójában nincsen meg a pénzügyi alapja.

Az Egyesült Államok élelmiszerexportőrből importőr lett és csupán a dollár gyorsuló nyomtatásával fedezi szükségleteit

– állítja az orosz elnök.

Ezzel rátért a felvezetett gondolat lényegére: nem éri meg dollárban és euróban tartani a vagyont és azon keresztül kereskedni. Ez összhangban van az orosz törekvésekkel, hogy csökkentse a dollár és az euró stratégiai szerepét.

Demagógok vádolják csak Oroszországot

Putyin szerint a jelenlegi válságból adódó drágulás, az éhínség várható növekedése a világ szegényebb országaiban a Nyugat felelőssége, nem pedig Oroszországé.

 
A NYUGAT GÁTLÁSTALANUL ERŐLTETI ETIKÁJÁT ÉS KULTÚRÁJÁT, ÉS MINDENT MEGTESZ, FELHASZNÁLVA A SPORTOT ÉS AZ OLIMPIAI MOZGALMAT IS – MONDTA AZ ELNÖK.

„Persze, jól is eshetne, hogy Oroszország annyira jelentős, hogy képes lenne ilyen változásokra”, de az a vád alaptalan – mondta Putyin, megjegyezve, hogy a problémák sok évvel ezelőtt kezdődtek a nyugatiak újszerű gyarmati politikája miatt. „Óvatosabb kivitelben” zajlik most is a nyugati gyarmatósítás „elsőre nem is feltételenül látszik”, mondta Putyin, de a lényeg szerinte az, hogy ez a kizsákmányolás továbbra is folytatódik, ezért Oroszországot csak a demagógok vádolják azzal, hogy a nehézségeket ő okozta.

A beszédnek ebben a részében elismerte, hogy a búzaexportra hatással van az ukrajnai helyzet.

Ukrajna aknátlanítsa a fekete-tengeri kikötőket és az orosz fél kész átengedni a polgári szállítmányokat – állt elő a javaslattal ismét Putyin – miközben a kikötők orosz haditengerészeti blokád alatt állnak. Putyin szerint egyébként sem sok az az 5-6 millió tonna búza a világ 800 millió tonnás igényéhez képest, ráadásul, ha annyira kell, lehet szárazföldön is szállítani, akár Belaruszon át.

Szerinte a Nyugat csak hídfőállást akar kiépíteni Ukrajnában, hogy a NATO révén szorítsa hátrébb Oroszországot.

„A hadmúvelet minden célját elérjük” – mondta az ukrajnai, Oroszországban háborúnak nem nevezhető katonai akcióról Putyin, ismét tapsot aratva.

AZ ELNÖK AZZAL VÁDOLTA A NYUGATOT, HOGY FEGYVEREKKEL PUMPÁLJA UKRAJNÁT ÉS FINANSZÍROZZA A RUSZOFÓBIÁT AZ ORSZÁGBAN.


Nyugati ajtó becsukódik, a globális kinyílik

Putyin szerint Oroszország képes a globális versenyben helyt állni, új partnereket talál, miután a Nyugat elzárkózik. A potenciális partnereket szavai szerint most szándékosan nem akarta felsorolni a beszédben.

Nyitást, kevesebb bürokráciát ígért Putyin, megkönnyítendő a vállalkozások működését. Eredményként említette, hogy a vizsgálatok száma hatodára csökkent – tapsot aratott ezzel is.

Putyin szerint kockázatközpontú ellenőrzések kellenek, amelyek hatékonysága nem a vizsgálatok nagy számában, hanem a célzottságban rejlik.

MINDAZOK, AKIK TOVÁBBRA IS EGYÜTTMŰKÖDNEK OROSZORSZÁGGAL, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉS EURÓPA NYOMÁSÁNAK VANNAK KITÉVE, ÉS EZ KÖZVETLEN FENYEGETÉSEKIG FAJUL – MONDTA PUTYIN.

Kevésbé lesz ijesztő az adóval csalni

Csökkenteni kell az elévülési időt az adózással kapcsolatos bűncselekményeket illetően, továbbá, a veszteség befizetése esetén kiváltható lesz a büntetés is – mondta az orosz elnök.

“VALÓDI SIKER CSAK AKKOR LEHETSÉGES, HA A SAJÁT ÉS GYERMEKEINK JÖVŐJÉT A HAZÁNKHOZ KÖTIK” – JEGYEZTE MEG PUTYIN.

Az orosz Távol-Kelet fejlesztése
 
AZ OROSZ ÁLLAMFŐ ARRA KÉRTE A KABINETET, HOGY KÜLÖNÍTSEN EL TOVÁBBI FORRÁSOKAT AZ OROSZ TÁVOL-KELET FEJLESZTÉSÉRE.

Új világrend
 
PUTYIN BIZTOS ABBAN, HOGY AZ ÚJ VILÁGREND SZABÁLYAIT ERŐS, SZUVERÉN ÁLLAMOK FOGJÁK MEGHATÁROZNI, AMELYEK NEM KÖVETNEK EGY MEGHATÁROZOTT PÁLYÁT.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató