2022. augusztus 11. - Tiborc, Zsuzsanna
EUR : 401.29
USD : 392.54
Időjárás ikon28°18°

Hetedik szankciós csomagot követel Ukrajna

Teljes embargót követelnek az ukránok az orosz export legfontosabb termékeire.

Az ukrán parlament vasárnap nyilatkozatot fogadott el az ország európai uniós csatlakozásáról, a Korrespondent.net híre szerint egyhangúlag szavazták meg a jelen lévő képviselők. A nyilatkozatban az ukránok az egyes EU-tagállamokat arra kérik, hogy támogassák az ország tagjelölti státusának megadását.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken közölte: a testület azt ajánlja a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, hogy adjon európai perspektívát és tagjelölti státuszt Ukrajnának, azzal a feltétellel, ha az ország számos fontos reformot végrehajt. 

A vasárnap az ukrán parlament által elfogadott nyilatkozatban a képviselők az alábbiakat kérik/követelik a tagállamoktól és az uniós intézményektől:

támogassák Ukrajna törekvéseit az ország európai perspektíváit illetően;
fordítsanak különös figyelmet az élelmiszer-ellátás biztonságára, hozzanak megfelelő intézkedéseket az ukrán kikötők blokádjának megszüntetése érdekében;
derítsék fel és büntessék meg a háborús bűncselekmények felelőseit;
fokozzák a fegyverszállításokat Ukrajnába;
alkossák meg és fogadják el a hetedik szankciós csomagot, fokozzák a nyomást Oroszországra és Fehéroroszországra, különös figyelemmel a teljes embargóra az orosz export legfontosabb termékeire vonatkozóan;
tiltsák meg az orosz hajók belépését az európai uniós kikötőkbe.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató