2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Az MNB 61 millió forintra bírságolta az Allianz Biztosítót

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 35 millió forint felügyeleti és 26 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Allianz Biztosítóra – közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.

A helyszíni ellenőrzésre is kiterjedő jegybanki vizsgálat szerint az Allianz többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről. Hiányosnak találták az adatfeldolgozási, nyilvántartási, ellenőrzési rendszert, valamint a panaszkezelést is. Súlyosbító tényezőként értékelték, hogy a biztosító adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszere több alkalommal huzamosabb időn át nem támogatta a jogszabályszerű működést. Szintén súlyosbító körülménynek számítottak a biztosítási szerződések elemei kapcsán feltárt hiányosságok, illetve az adatszolgáltatási problémák. Enyhítő körülmény ugyanakkor, hogy az Allianz számos esetben jelezte korrekciós intézkedéseit a feltárt hiányosságoknál – tették hozzá.

A közlemény szerint a biztosítónak szeptember 30-ig kell beszámolnia azokról az intézkedéseiről, amelyekre a jegybank kötelezte.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató