2022. augusztus 11. - Tiborc, Zsuzsanna
EUR : 401.29
USD : 392.54
Időjárás ikon28°18°

Leáll egy hétre a szállítás a Magyarországot ellátó gázvezetéken is

A Gazprom bejelentette, hogy keddtől egy hétre leállítja a szállítást a Török Áramlat nevű gázvezetéken. Ezen a vezetéken jelentős mennyiségű gáz érkezik Magyarországra is.A Fekete-tengeren áthaladó Török Áramlat vezetéken évente 31,5 milliárd köbméter gázt szállítanak. A gázvezetéken szállított mennyiség körülbelül fele a török piacot látja el, a másik fele pedig a görög, az észak-macedóniai, a román, szerb, bosnyák és a magyar piacra érkezik. A fentebb említett országok közül Bulgáriába az oroszok már április vége óta nem szállítanak gázt amiatt, hogy a bolgárok nem voltak hajlandóak rubelben fizetni azért.

Az oroszok most arra hivatkozva jelentették be az egyhetes leállást, hogy karbantartást végeznek a vezetéken. Közlésük szerint a leállásról az összes érdekelt féllel előre egyeztettek. A G7 portál szerint a Török Áramlat leállítása által a magyar gázimport körülbelül egyharmada eshet ki egy hétre. Magyarország esetében ez a kiesés nem jelent veszélyt, mivel az országba eddig a szokásos módon érkezett az orosz gáz. Az európai piacon azonban az árakat befolyásolhatja a gázvezeték egyhetes leállítása, mivel a kontinensre érkező gáz egynyolcada a Török Áramlaton keresztül érkezik.

 
AZ ÁRAK TOVÁBB NŐHETNEK

A helyzetet európai szempontból az is súlyosbítja, hogy a Gazprom nemcsak ezen a vezetéken csökkentette a szállított gáz mennyiségét, hanem a többin is. A múlt héten az Északi Áramlat vezetéken mintegy harmadával csökkentették az export volumenét, amely a gyakorlatban azt jelentette, hogy Franciaországnak már egyáltalán nem szállítanak gázt. Elemzők szerint az oroszok lépései hamarosan még jobban növelhetik a gáz árát az európai piacon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató