2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Oroszország megtorló lépésekkel fenyegette meg Litvániát

Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy fellépjen nemzeti érdekei védelmében, ha Litvánia a közeljövőben nem állítja vissza teljes egészében a kalinyingrádi térségbe irányuló teherszállítást – közölte honlapján az orosz külügyminisztérium, amelyet a RIA Novosztyi szemlézett.

“Nyíltan ellenségesnek tartjuk a litván fél provokatív intézkedéseit, amelyek sértik Litvánia nemzetközi jogi kötelezettségeit, elsősorban az Oroszországi Föderáció és az Európai Unió 2002-es közös nyilatkozatát a Kalinyingrádi terület és az Oroszországi Föderáció többi része közötti tranzitról” – áll a nyilatkozatban.

Ezzel kapcsolatban az orosz külügyminisztérium behívta a litván külügyi megbízottat, Virginija Umbrasene-t, és határozott tiltakozó jegyzéket adtak át neki.

Anton Alihanov, a kalinyingrádi exklávé kormányzója korábban bejelentette: a litván vasúttársaság arról értesítette az orosz régió vasútjait, hogy június 18-tól az Oroszország elleni európai szankciók miatt korlátozzák az orosz régiókból a régióba irányuló számos áru tranzitját.

Kreml: törvénytelen a Kalinyingrádba tartó orosz vasúti tranzit litván korlátozása

Példa nélküli és törvénytelen Litvánia döntése a Kalinyingrádba irányuló orosz vasúti tranzit korlátozásáról – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak Moszkvában.

A szóvivő szerint az orosz hatóságok elemzik a helyzetet, és annak alapján döntik majd el, hogy milyen válaszlépéseket tegyenek.

 “A döntés tényleg példa nélküli. Ez mindennek a megsértése. Úgy tudjuk, hogy ez az Európai Unió vonatkozó határozatával függ össze, amely a szankciókat a tranzitra is kiterjeszti. Szerintünk ez is törvénytelen”

– fogalmazott.

Peszkov szerint a helyzet “több mint súlyos”, és “nagyon mély elemzést igényel, mielőtt bármilyen intézkedést és bármilyen döntést meg lehetne fogalmazni”. A szóvivő azt mondta, hogy az elemzés a következő napokban fog megtörténni.

Arra a kérdésre, hogy valójában egy orosz régió blokád alá helyezéséről van szó, kijelentette: “természetesen ez a blokád eleme”. Peszkov nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a Kreml kapott-e javaslatokat a kalinyingrádi önkormányzattól a lehetséges válaszintézkedésekről. Mint mondta, az ellenlépések kidolgozásához Moszkva több állami intézmény álláspontját mérlegelni fogja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató