2022. augusztus 14. - Marcell
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°18°

Van de Lejjebb szerint is minősített többséggel kellene meghozni az EU külügyi döntéseit

Az EU-nak gyorsabban kell reagálnia a geopolitikai fejleményekre, ezért meg kell szüntetnie az egyhangúság követelményét a külpolitikai ügyekben, mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban már kezdeményezte az átállást.

Az EU a múltban sokszor hosszasan küzdött egy-egy fontosabb külpolitikai döntéssel, mert valamelyik tagállam ellenszegült, ráadásul nem is feltétlenül azért, mert nem értett egyet a döntéssel, hanem mert tárgyalási alapként használta fel a vétójogot egy teljesen másik ügyben.

Von der Leyen azt is elmondta, hogy ilyen változást nehéz lenne elérni – más területeken egyenlőre elképzelhetetlen –, de a külpolitikai döntések terén egyértelmű, hogy nem maradhat az egyhangúság követelménye.

„És az a sebesség, amivel a dolgok történnek... a világ hallani akarja Európa hangját. (...) Meg vagyok győződve arról, hogy szükségünk van a minősített többségi szavazásra” – mondta a bizottság német elnöke.

(Politico)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató