2023. október 02. - Petra
EUR : 391.25
USD : 368.76
Időjárás ikon23°

Vármegyék lesznek a megyékből

Átnevezné a kormány a megyéket vármegyére, ezt Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető javasolja az Alaptörvény 11. módosításaként, alig egy hónappal a tizedik módosítás után.

A politikus a történelmi hagyományokra hivatkozik:

„A magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak. A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése”.

Vagyis a kormánymegbízottak helyébe lépő főispánok, 2023. január 1-től a vármegyei kormányhivatalokat fogják vezetni. A „vármegye” kifejezés már 2011-ben, az Alaptörvény tárgyalásakor is felmerült, de akkor az utolsó pillanatban törölték.

Kocsis Máté javaslata tartalmazza azt is, amit már korábban bejelentett: az önkormányzati választásokat április és július között, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg kell megtartani, de ez 2024-ben úgy lesz érvényes, hogy a hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek megbízatása 2024. október 1-jéig tart, akkor is, ha a választópolgárok már hónapokkal korábban leváltották őket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató