2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

WSJ: konfliktusba torkollhat az orosz provokáció az USA katonái ellen Szíriában

Az orosz erők egy sor hadműveletet hajtottak végre az Egyesült Államok vezette koalíció ellen Szíriában ebben a hónapban, köztük egyet ezen a héten az ország déli részén lévő, stratégiailag fontos bázis ellen – közölték amerikai katonai tisztviselők.

Az orosz akciók riadalmat keltettek az amerikai katonai tisztviselőkben, akik aggódnak amiatt, hogy egy félrekalkuláció az amerikai és az orosz erők közötti nem szándékolt konfliktusba torkollhat Szíriában. A két ország között már most is nagy a feszültség, miután Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, és az amerikaiak erőfeszítéseket tettek az ukrán hadsereg felfegyverzésére, hogy legyőzzék az ottani orosz erőket.

Szerdán Oroszország légicsapásokat hajtott végre az al-Tanf helyőrségnél, Szíria Jordániával közös délkelet-szíriai határának közelében, ahol

az amerikai csapatok a helyi harcosok kiképzésével és tanácsadással kapcsolatos feladatot látnak el, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam újbóli megerősödését.

Oroszország egy évekkel ezelőtt létrehozott kommunikációs vonalon keresztül értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy a légicsapásokat a szíriai kormányerőket ért egyik támadásért válaszul hajtja végre.

Nem sokkal később orosz vadászgépeket, köztük két Szu-35-öst és egy Szu-24-est figyeltek meg, amint áthaladtak az al-Tanf feletti területen, mielőtt csapást mértek a helyőrség egyik harcálláspontjára – mondta egy amerikai katonai tisztviselő.

A csapás előzetes bejelentése azt sugallta az amerikai tisztviselőknek, hogy az orosz hadsereg nem aktívan az amerikai csapatokat veszi célba, hanem az amerikai missziót zaklatja Szíriában – ami egy olyan taktika, amelyet az orosz erők már korábban is alkalmaztak, és amely az évek során néhány közeli találatot is eredményezett.

„Oroszország közelmúltbeli viselkedése provokatív és eszkaláló volt”

– mondta a CENTCOM vezetője, Erik Kurilla tábornok.

Az amerikai katonai erők nem tartózkodtak a bázis közelében a szerdai csapások idején, amelyekről korábban a CNN is beszámolt. A csapásnak nem voltak amerikai vagy koalíciós áldozatai. A hadműveletet egy amerikai katonai tisztviselő „a provokációk jelentős fokozásának” nevezte.

Szintén ezen a héten az oroszok két Szu-34-es vadászgépet küldött egy oda, ahol az Egyesült Államok rajtaütést hajtott végre az Iszlám Állam egyik bombagyárosának elfogására. A vadászgépek visszahúzódtak, miután az Egyesült Államok saját F-16-os vadászgépeivel figyelmeztette az orosz gépeket, hogy hagyják el a területet – közölték amerikai katonai tisztviselők.

Az amerikai katonai tisztségviselők nem kívántak konkrétumokat közölni a többi incidensről, amelyekről azt mondták, hogy az elmúlt hetekben történtek.

„Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy elkerülje a konfliktust Oroszországgal Szíriában”

– mondta a térségben szolgáló legfőbb amerikai tábornok.

„Arra törekszünk, hogy elkerüljük a félrekalkulációt vagy olyan cselekedetek sorát, amelyek szükségtelen konfliktushoz vezethetnek: továbbra is ez a célunk”

– mondta Erik Kurilla hadseregtábornok, az amerikai központi parancsnokság vezetője.

Szíriában összesen mintegy 900 amerikai katona tartózkodik katonai tisztségviselők szerint. Az al-Tanf mellett az amerikai csapatok szíriai kurd erőket képeznek ki és adnak tanácsokat az ország keleti szektorában.

Bár az Iszlám Állam úgynevezett kalifátusát 2019-ben legyőzték, az amerikaiak feladata ott a koalíciós erők kiképzése, hogy segítsenek megakadályozni a csoport újbóli felemelkedését.

Az elmúlt évek legsúlyosabb amerikai-orosz összecsapására Szíriában 2018 februárjában került sor, amikor a Wagner-csoport, egy Kremlhez közeli kapcsolatokkal rendelkező orosz zsoldos magáncég harcosai előrenyomultak Kelet-Szíriában, és amerikai csapatokra lőttek.

Miután az orosz harcosok figyelmen kívül hagyták az amerikai hadsereg figyelmeztetését, hogy távozzanak, az Egyesült Államok intenzív ellentámadást indított, és megölt több száz orosz zsoldost. Az orosz hadsereg akkoriban azt mondta, hogy semmi köze nem volt az incidenshez.

(Neokohn)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató