2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A szlovák kormányfő szerint Ukrajna háború utáni újjáépítése jelentősen hozzájárul majd a globális gazdaság növekedéséhez

Eduard Heger miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel azokról a lehetőségekről beszélt kedden, amelyeket Ukrajna újjáépítése jelent a szlovákiai vállalatok, vállalkozók és munkavállalók számára. A telefonbeszélgetés során kijelentette, bízik Ukrajna győzelmében és Szlovákia további támogatásában, és reméli, a közelgő csúcstalálkozón Ukrajna hivatalosan is az Európai Unió tagjelöltjévé válik – olvasható a közösségi hálón.

Heger a közösségi hálón úgy fogalmazott,

ha összehangoljuk az ukránok szívósságát, szorgalmát és Ukrajna természeti erőforrásait a nyugati tőkével, vállalkozói kedvvel és a nyugati technológiákkal, akkor Ukrajna háború utáni újjáépítése jelentősen hozzá fog járulni a globális gazdaság növekedéséhez.

A kormányfő leszögezte, Ukrajna háború utáni újjáépítési tervet dolgoz ki az Európai Unióval együttműködve. A tervek szerint ez egyfajta helyreállítási terv lenne, de a reális ukrán gazdasági és politikai viszonyokhoz igazítva.

„Ha az európai forrásokhoz hozzáadjuk az Egyesült Államok, valamint a nemzetközi pénzintézmények hozzájárulásait is, akkor egy rendkívüli beruházási ösztönzőt kapunk egy negyvenmilliós nemzet számára, amely hősiesen küzdött a szabadságáért és a szuverenitásáért az orosz agresszorral szemben” – fogalmazott a miniszterelnök.

Heger szerint Szlovákiában gyakorlatilag nincs olyan ágazat, amely ne tudna hozzájárulni Ukrajna újjáépítéséhez. A kormányfő úgy véli, a vállalkozóknak és a civil szervezeteknek már most el kellene gondolkodniuk azon, mivel segíthetik Ukrajnát a háború után, és kijelentette, a szlovák külügy is a segítségükre lesz.

A miniszterelnök a telefonbeszélgetés során megerősítette, hogy folytatódik az Ukrajnának nyújtott sokrétű segítségnyújtás, és Szlovákia továbbra is egyike lesz azoknak az országoknak, amelyekre számíthatnak az ukránok a győzelemhez vezető úton. Heger úgy véli, Ukrajna hivatalosan is megkapja az uniós tagjelölti státuszt a közelgő európai uniós csúcstalálkozón.

„Nagyon várom ezt a pillanatot, hiszen a kezdetektől aktívan támogatjuk Ukrajna európai perspektíváját. Személyesen szólaltam fel ebben az ügyben számos, az európai vezetőkkel folytatott találkozón”

– jegyezte meg a kormányfő.

(Felvidek.ma)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató