2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Bloomberg: Ukrajna még a héten EU-tagjelölt lehet

Még a héten EU-tagjelöltté válhat Ukrajna – írta a Bloomberg. Az út innen még hosszú a bővítésig, évtizedekbe is telhet, de a szimbolikus lépésnek így is jelentősége van az Ukrajna elleni orosz invázió ismeretében.

A Bloomberg névtelen forrásai szerint az EU vezetőinek csütörtökön kezdődő kétnapos találkozóján születhet döntés a tagjelölti státuszról, amelynek megadását az EU Bizottsága támogatja.

Azt azonban az EU hangsúlyozza, hogy nincs gyors útja a tagság megszerzésének, Ukrajnának számos tennivalója van addig, többek között az oligarchikus berendezkedés és a korrupció visszaszorítása terén.

Az EU Bizottsága emellett támogatja Moldova tagjelölti státuszát is, Grúziáét azonban egyelőre nem.

Hétfőn a magyar miniszterelnök Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezésére a belga, a bolgár, az észt, a luxemburgi és a máltai kormányfővel közösen egyeztetett – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel.

Orbán Viktor egyetértett azzal az uniós javaslattal, hogy Ukrajnának és Moldovának adják meg az EU-tagjelölti státuszt. Magyarország azonban ezzel egy időben biztosítaná a tagjelöltséget Grúzia és Bosznia-Hercegovina számára is.

A Bloombergnek nyilatkozó források szerint ez utóbbiakra most kevés az esély.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató