2024. május 29. - Magdolna
EUR : 384.57
USD : 353.79
Időjárás ikon24°14°

Feloszlatná az Európai Parlamentet a Fidesz és a KDNP

Kedd este negyed tízkor nagyszabású európai víziót nyújtott be a magyar parlamentnek négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök (Fidesz), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP), Simicskó István frakcióvezető (KDNP) és Kocsis Máté frakcióvezető (Fidesz).

Egy olyan határozati javaslatot készítettek, amelyben felszólítják a kormányt, hogy szerintük mit kellene elérnie az EU átszervezéséről szóló vitában. 

Az egyik legérdekesebb javaslat - amit Orbán Viktor tavaly nyáron egyszer már elmondott- hogy az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni.

Kövérék szerint ugyanis az EP zsákutcába vezette az európai demokráciát.

Közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett szerintük a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket. Vétójogot adnának minden nemzeti parlamentnek az uniós jogalkotásban, illetve jogot adnának nekik és a nemzeti kormányoknak is, hogy új EU-s jogszabályok bevezetését kezdeményezhessék.

A javaslatok között van még, hogy soha többé ne vehessen fel hitelt az EU.

Egy új alapszerződésben kimondatnák, hogy az EU keresztény alapokon nyugszik, de kivetetnék a mostani szövegből a "mind szorosabb egységre" törekvést előíró részt.

Korlátoznák a közös intézmények erejét, de közben közös hadsereget is szeretnének Európának.

Az őshonos kisebbségek védelmét is közös feladatnak szánják, de a bevándorlási ügyekben semmilyen beleszólást sem adnának a brüsszeli intézményeknek. Az EU-ba jelentkező balkáni országokat pedig gyorsan felvennék.


Az európai tervek jórésze ezekkel ellentétes

Az EU reformjáról szóló vita 2021 tavaszán kezdődött el, Konferencia Európa Jövőjéről néven, és az ötletbörze nemrégiben fejeződött be. Sokezer rendzevényt szerveztek az EU összes tagállamában, begyűjtöttek rengeteg ötletet arról, hogyan kellene átalakítani az EU-t, és a brüsszeli intézmények ezek alapján hamarosan konkrétabb javaslatokat is tesznek.

A fent idézett magyar parlamenti határozat szerzői szerint ezt a konferencia-sorozatot lényegében elcsalták, "a tagállamok szuverenitásának felszámolásában és az uniós bürokrácia hatalmának növelésében érdekelt erők". 

Felmerült például az Európai Parlament jogköreinek megerősítése, és nemzetközi pártlisták állítása az EP-választáson; de az is, hogy szűküljön a tagállamok vétójoga a Tanácsban, például külpolitikai ügyekben. Utóbbit a Bizottság elnökén kívül többek között a német és a francia kormány is támogatja. Ezekkel mind szembemennek Kövérék mostani nyilatkozatukban.

Elítélik az Oroszország elleni szankciókat is

Ugyanakkor a nyilatkozat első pontja nem az EU reformjával foglalkozik, hanem azzal, hogy kár volt Oroszország ellen szankciókat hozni. A nyilatkozat első pontjában ez áll:

"A nemzetközi közösség Oroszországgal szembeni átgondolatlan szankciós döntései tovább nehezítik hazánk és polgáraink helyzetét."
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató