2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Srí Lanka miniszterelnöke: Az ország összeomlott

„Srí Lankán sokkal nagyobb a baj a gáz-, a víz- és az áramellátásban jelentkező nehézségeknél, a gazdaságunk teljesen összeomlott” – közölte Ranil Vikremeszinge.



A pénzügyminiszteri posztot is betöltő Vikremeszinge figyelmeztetett arra is, hogy az országnak - az olajipar súlyos, mintegy 700 millió dolláros adóssága miatt nincs elég pénze üzemanyagimportra.

„Úgy tűnik, zuhanórepülésben vagyunk” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy csütörtökön magas rangú indiai, a jövő héten pedig amerikai delegáció érkezik a szigetországba, hogy támogatásokról egyeztessenek. A miniszterelnök abban optimista, hogy a Nemzetközi Valutaalap hogyan állt a héten Srí Lankába érkezett küldöttségével zajló megbeszélések is az ország adósságának átütemezéséről.

Colombo emellett donorkonferenciát szervez India, Kína és Japán részvételével – közölte.

„Nem egyszerű feladat talpra állítani egy országot, amelynek teljesen összeomlott a gazdasága” – fogalmazott Vikremeszinge, aki egyúttal az ellenzék támogatását kérte ehhez.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve a száguldó inflációban nyilvánul meg. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések. Colombo továbbá felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár.

Az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztetett – emelte ki az MTI.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató