2022. augusztus 11. - Tiborc, Zsuzsanna
EUR : 401.29
USD : 392.54
Időjárás ikon28°18°

Dobrev Brüsszelben azt követeli, hogy Magyarországnak ne fizessék ki a nekünk járó EU-s forrásokat

Rétvári Bence írása.

„Dobrev Klára bejegyzésében az Eurostatra hivatkozva azt állítja, hogy „a magyar pedig Európa egyik legszegényebb népe lett”. Dobrev Klárát maga az Eurostat cáfolja több szinten is. A szegénység kockázatának kitettek száma az Eurostat adatai szerint 2010. óta 29,9%-ról 17,8%-ra csökkent. A mélyszegénységben élők száma pedig 4%-ról 1%-ra csökkent. Tehát a szegénység nem nőtt az Orbán-kormányok alatt, hanem csökkent. Ráadásul az Eurostat adatai alapján a legnagyobb mértékű javulás a magyar volt, ezzel pedig minden országot magunk mögé utasítottunk.

És ez nem véletlenül alakult így, hanem kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. Ilyen volt a rezsicsökkentés, a radikális minimálbéremelés, a családtámogatások, az adócsökkentések, illetve az 1 millió új munkahely létrehozása. Ezek mind-mind csökkentették a szegénységet. És ezeket a lépéseket mind-mind ellenezte a magyar baloldal, sose szavazta meg.

Nem így volt ez Dobrev Klára férjének, Gyurcsány Ferencnek a kormányzása alatt. Akkor a munkanélküliség 12%-os rekordmagasságig kúszott fel, a szegénységnek vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek száma pedig már elérte a 3 millió főt.

Ez se véletlenül történt, hanem egyhavi bér és nyugdíj elvonása, a tömeges elbocsájtások és az adóemelések, valamint a rekordmagas munkanélküliség hatására. Ez lenne az a sikeres gazdaságpolitika, amire most Dobrev Klára példaként hivatkozik. A baloldal csak szavakban küzd a szegénység ellen, kormányzati intézkedéseik valójában növelik a szegénységet.

Az pedig különösen felháborító, hogy Dobrev Klára Brüsszelben azt követeli, hogy Magyarországnak ne fizessék ki a nekünk járó EU-s forrásokat. Márpedig ezek a források javarészt pontosan a hátrányos helyzetű csoportoknak és országrészeknek nyújtanak segítséget a felemelkedéshez. Brüsszelben a szociális forrásokat fékezi, itthon a szociális helyzet javítását követeli. Kétszínű, mint az egész baloldal.

Hiába próbálja tehát az Eurostatra hivatkozva azt állítani Dobrev Klára, hogy a jobboldali kormányok idején nőtt a szegénység, mivel ez valójában a saját kormányzásukra igaz. Régi balos módszer: vádold azzal ellenfeled, amit magad teszel. Ennyit az Apró-villából érkező szociális érzékenységről.” - írta a Facebookon az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató