2024. július 24. - Kincső, Kinga
EUR : 390.17
USD : 358.68
Időjárás ikon30°20°

Kirill pátriárkától kér kegyelmet a halálra ítélt brit zsoldos

Üzenetet küldött a börtönből az oroszok által halálra ítélt brit katona.

Mintegy negyedórás videót töltött fel a donyeci börtönből Aiden Aslin, az egyik brit önkéntes, aki Mariupolban esett orosz hadifogságba. Aslint nemrég a „Donyecki Népköztársaság” ítélőtáblája halálbüntetéssel sújtotta, de még nem járt le a fellebbezési idő.

Azt hitte „a jó oldalon harcol”

A Portfolio pénteken arról írt, hogy a brit férfi mondhatni „megtért” azután, hogy kimondták rá a legsúlyosabb ítéletet. A videóban hosszasan beszélt arról, hogy az ukránok civileket lőnek nehéztüzérséggel a Donbaszban, illetve, hogy

Mariupolban az azovosok élő pajzsnak használták a lakóházakat és ezek lakosait.

Többször is kitér arra, hogy élete legnagyobb hibája volt, hogy beállt az ukrán tengerészgyalogságba, és hogy azt hitte, hogy a jó oldalon harcol, de „naiv és buta volt” – idézte Aslint a portál.

„Teljes szívéből igazat ad” az oroszoknak

A férfi arra is kitért videóüzenetében, hogy „azt gondolná az ember, hogy csak azért állt az oroszok oldalára, mert a börtönben halálra ítélték, de valójában teljes szívből igazat ad nekik”. Hozzátette:

ő nem akart senkinek ártani, csak tudatlanságból került „a rossz oldalra”.

Aslin többször is bocsánatot kér a „Donyecki Népköztársaság” népétől, azt hangsúlyozta, hogy nem követett el ellenük semmit, amiért halálbüntetést érdemelne és azt kéri, hogy hadd segítsen nekik, akár rabként is, az ukrán tüzérség által lebombázott területek újjáépítésben. Mindehhez még hozzáfűzte: fontolgatja, hogy

Kirill pátriárkától kér kegyelmet a keresztényi szellem jegyében.

Mint ismert, Nagy-Britannia Moszkván keresztül próbálja elérni Aslin szabadon engedését, de a Kreml inkább a „Donyecki Népköztársaság” vezetése felé tereli őket, annak érdekében, hogy vegyék fel velük a diplomáciai kapcsolatot, de facto elismerve ezzel a szakadár terület függetlenségét – írta a Portfolio.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató