2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Visít a Népszava: a Fidesz elfoglalta a Facebookot

A felszíni picsogás mögött elfoglalta a Facebookot a Fidesz” – olvasható a lap vasárnapi cikkében.

Nem a Facebook hozta el a Fidesznek az újabb kétharmadot, csak felerősítette a végletekig egyszerűsített mondandót, és manipulálta a propaganda áradását – olvasható a Népszava cikkében. A Balassa Tamás tollából származó írás idézi a „Viszlát, Röfi!” és a „Vér vagy olaj” szlogeneket, amelyekkel szerinte 

szintet vétett” a kampánytudomány, és ebben Orbán Viktor jó tanítványnak bizonyult. 

Balassa azt írja: a Fidesz az elmúlt ciklus nagy részében „sértetten harcolt a Facebook-birodalom ellen”, mondván, a nagy techcégek politikai-ideológiai szűrőkkel hátráltatják a keresztény-konzervatív kurzus világmentő igyekezetét. Szerinte őszintén megrázta őket, amikor a formabontó politikát művelő, bukott Trump elnököt a Capitolium ostroma után sorra tiltották le a közösségi platformok.

„A Fidesz tudatosan készült a térfoglalásra”

A szerző felidézi, hogy Orbán Balázs ideológus-miniszterhelyettes

már 2018-ban „meglebegtette a jogszabályalkotás szükségét”,

mert az algoritmusok „ellenőrizhetetlen módon szelektálnak a tartalmak között”, a szűrési elvek kidolgozói pedig jobbára „progresszív-liberális NGO-k”. Varga Judit tárcavezető tavaly be is ígérte a Facebook-törvényt, mert „a techcégek minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek”, és a Facebook csökkenti a keresztény, konzervatív, jobboldali vélemények elérését. 

Balassa Tamás azonban úgy látja: „A felszíni picsogás mögött, különösen a 2019-es önkormányzati választási pofon óta, a Fidesz tudatosan készült a térfoglalásra. Nyergelte a kommentsereget, és a paripa-pénz mellett a munícióra is gondot fordított. Még az új média nyelvét erősen törő Orbán Viktor is belátta, hogy ha okosan használja a Facebookot (vagy használtatják vele, miközben ő inkább disznót perzsel, sonkát abál, székről kiabál, kanapén unokázik), akkor a Facebook a barátja lesz” – véli a szerző.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató