2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

BBC: A világ nem tud megbirkózni az éhínséggel

Több mint 345 millió embernek kell akut élelmiszerhiánnyal szembenéznie, mivel az ukrajnai háború már az ötödik hónapja tart – írja a BBC.

Ukrajna jelentős gabonatermelő, többek között kukoricát és búzát termel. A Világélelmezési Program (WFP) szerint világszerte több mint 345 millió embernek kell akut élelmiszerhiánnyal szembenéznie, mivel az ukrajnai háború már az ötödik hónapja tart. A folytatódó háború az emelkedő globális üzemanyagárakkal és a Covid-járvány következményeivel együtt jelentősen megnövelte az éhínség közvetlen veszélyét világszerte.

Ukrajna gabonaexportjának nagy részét az a veszély fenyegeti, hogy a helyi raktárakban rohad el, ha az oroszok folytatják Ukrajna fekete-tengeri kikötőinek blokádját. A helyzetet tovább súlyosbítják az orosz műtrágya exportjára vonatkozó szankciók, amelyek szintén nagymértékben befolyásolják az élelmiszer-termelést.

Nagyon aggódunk, hármas válsággal állunk szemben: élelmiszer, üzemanyag és műtrágya – mondta Matthew Hollingworth, a WFP ukrajnai sürgősségi koordinátora a BBC-nek.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató