2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Új határvédelmi szervezet felállítását jelentette be Orbán Viktor

Nagyon sok munka vár ránk – mondta a migrációról Orbán Viktor a parlamentben hétfő délután. Pintér Sándor belügyminiszter két hónapot kapott, hogy megoldja a problémát.

„Nem tartható tovább az, hogy miközben háború van tőlünk keletre, (…) katonák gyakorlatozás helyett a határon teljesítenek szolgálatot, és a rendőreink se bírják sokáig, mert távol a családtól kell őket levezényelnünk”

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: „nem csak a pénzük kevés, hanem a terhelés is nagy.”

Azt a feladatot adta a belügyminiszternek, hogy szeptemberre álljon fel egy új, a rendőrség keretein belül működő testület, amely kizárólag a határvédelemmel fog foglalkozni, és amelyben nem rendőrők és katonák szolgálnak majd.

Az azonnali kérdések órájában Toroczkai László kérdezte a miniszterelnököt a migrációról. „Nagyon nagy a baj a déli határon” – mondta a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, aki szerint fontos lenne, hogy az alulfizetett rendőrök „nem azt az utasítást kapnák, hogy taxiztassák a migránsokat, illetve sokszor az embercsempészeket, a kísérőket is vissza a szerb oldalra, hanem minimum Ruandáig kellene őket deportálni.”

Ha a brit kormánynak van ehhez bátorsága, legyen a magyar kormánynak is bátorsága – tette hozzá Toroczkai, aki szerint a rendőröknek kalasnyikovos, gépkarabélyos migránsokkal kell szembenéznie a határon.

A vita itt nézhető vissza (27:47-től)

A határőrséget – mint önálló szervezetet – 2007-ben szüntették meg. Azóta a rendőrség látja el a határvédelmi feladatokat.

„A migrációs nyomás egyre nagyobb, egyre szervezettebb és a határt egyre erőszakosabb támadások érik” – mondta a kelebiai határvédelmi bázison szombaton Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter, a déli határnál járt, hogy személyesen tájékozódjon a déli határszakaszt őrző katonák munka- és elhelyezési körülményeiről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató