2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Ursula Putyin szemébe akarja mondani, hogy mit gondol róla

Jobb lenne egy őszinte, személyes beszélgetést folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint bojkottálni a Húszak csoportjának (G20) idei csúcstalálkozóját – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

 “Az is fontos, hogy a szemébe mondjuk, mit gondolunk róla és mit gondolunk az ilyen jellegű fellépésről” – mondta von der Leyen a ZDF német televíziónak vasárnap.
 
Ugyanakkor kijelentette, hogy Oroszországgal nem lehet “a szokásos módon üzletelni”, miután február végén katonai hadjáratot indított Ukrajnában.
 
A G20-ak, amelyekben olyan országok vesznek részt, mint az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína, India és Brazília, novemberben tartják éves csúcstalálkozójukat az indonéziai Balin.
 
“ÉS NAGYON ALAPOSAN MEG KELL GONDOLNUNK, HOGY MEGBÉNÍTJUK-E AZ EGÉSZ G20-AT. ÉN NEM EZT JAVASLOM. SZERINTEM EZ AZ INTÉZMÉNY TÚLSÁGOSAN FONTOS” – ÁLLÍTOTTA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG VEZETŐJE.
 
Joe Biden amerikai elnök márciusban azt javasolta, hogy Oroszországot teljesen ki kellene zárni a csoportból, de megjegyezte, hogy a kérdés “a G20-tól függ”. Moszkva kizárására szólított fel Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is.
 
Áprilisban nyugati tisztviselők kivonultak Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszternek a G20-ak washingtoni miniszteri rendezvényén tartott beszéde közben.
 
A csoport soros elnökségét betöltő és az idei csúcstalálkozónak otthont adó Indonézia egyértelművé tette, hogy Oroszországot meghívták a novemberi találkozóra, ahova Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívták vendégként.
 
Joko Widodo indonéz elnök áprilisban azt mondta, hogy “egyesíteni akarja a G20-akat”.
 
“NEM SZABAD MEGOSZTOTTSÁGNAK LENNIE. A BÉKE ÉS A STABILITÁS A VILÁGGAZDASÁG FELLENDÜLÉSÉNEK ÉS FEJLŐDÉSÉNEK KULCSA” – MONDTA.
 
Widodo részt vesz a Hetek Csoportjának háromnapos dél-németországi csúcstalálkozóján, majd Kijevbe és Moszkvába látogat. Az indonéz vezető felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy kezdjenek párbeszédet a konfliktus lezárása érdekében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató