2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Francia EP képviselő: a NATO az első számú fenyegetés a globális békére

A NATO a legnagyobb fenyegetés a globális békére, mivel az Európai Uniót az Oroszországgal és Kínával való konfrontáció felé tereli, és a “pufferzóna” megsemmisítésére törekszik azáltal, hogy semleges államokat kényszerít arra, hogy ebben a konfrontációban állást foglaljanak – mondta a TASZSZ hírügynökségnek hétfőn egy francia európai parlamenti képviselő.

“A SZÉLES KÖRŰ NATO-PROPAGANDÁNAK KÖSZÖNHETŐEN EGYRE VILÁGOSABBÁ VÁLIK, HOGY A SZERVEZET, AMELYET EGYKOR EMMANUEL MACRON [FRANCIA ELNÖK] AGYHALOTTNAK NEVEZETT, TRANSZATLANTI SZÖVETSÉGBŐL GLOBÁLIS STRUKTÚRÁVÁ ALAKUL ÁT” – MONDTA HERVE JUVIN, AZ EURÓPAI PARLAMENT BIZTONSÁGI ÉS VÉDELMI ALBIZOTTSÁGÁNAK (SEDE) TAGJA A JÚNIUS 28-30-ÁN MADRIDBAN TARTANDÓ NATO-CSÚCSTALÁLKOZÓ ELŐTT.

Juvin szerint a NATO az Európai Uniót “tagjainak regisztrációs hivatalának” tekinti, és ettől a logikától vezérelve nyomást gyakorol olyan országokra, mint Grúzia, Örményország és Ukrajna, “amelyek sem földrajzilag, sem politikailag, sem humanitárius szempontból soha nem voltak Európa részei”, valamint Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Koszovó, azzal a céllal, hogy felvegye őket az USA vezette katonai szövetségbe.
 
“EZ VESZÉLYES LÉPÉS, MERT MEGSZÜNTETI AZ EGÉSZ BIZTONSÁGI TERET, AZT AZ ÜTKÖZŐZÓNÁT, AMELYET A NAGYHATALMAK EGYMÁSNAK ADTAK A BIZTONSÁGUK ÁRAKÉNT. A NATO AZ ELSŐ SZÁMÚ FENYEGETÉS A BÉKÉRE AZ EGÉSZ VILÁGON, MERT BEKERÍTI OROSZORSZÁGOT, ÉS ARRA KÉSZÜL, HOGY BEKERÍTSE KÍNÁT. ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MEGHAJOL A NATO ELŐTT, AMELY VALÓJÁBAN AZ EURÓPÁTÓL GYÖKERESEN IDEGEN ANGOL-AMERIKAI ÉRDEKEKET SZOLGÁLJA. EZ AZ EURÓPAI KORMÁNYOK ÉS AZ ÁLTALUK AZ EURÓPAI INTÉZMÉNYEK ÉLÉRE ÜLTETETT EMBEREK MEGDÖBBENTŐ TUDATLANSÁGÁNAK EREDMÉNYE” – JELENTETTE KI.

A jelenlegi biztonsági helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepített Törökországba, az egykori Szovjetunió pedig Kubába telepítette hadseregét. Akkor azonban “a diplomácia kerekedett felül”, és a felek elismerték a kölcsönös aggodalmakat a biztonsági szférában – jegyezte meg a francia törvényhozó, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben Washingtonnak számolnia kell Moszkva aggodalmaival, és ki kell vonnia közepes hatótávolságú rakétáit Lengyelországból és Romániából, valamint be kell zárnia biolaborait és vegyifegyver-kutató központjait Oroszország határainál.

“De az amerikai diplomácia, amely korábban tiszteletben tartotta a többi hatalmat, mára a neokonzervatívok törzsének kezébe került, akik arról álmodoznak, hogy bibliai módon eltipornak minden ellenséget. A fő veszély abban rejlik, hogy figyelmen kívül hagyják a valóságot, amely annyira jellemző a mai amerikai és így az európai politikára is. Nincs veszélyesebb a külpolitikában, mint az emberek felosztása rossz és jó emberekre” – tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató